Akcijski fond Republike Srpske a.d. Banja Luka


Main info
FULL NAME
Akcijski fond Republike Srpske a.d. Banja Luka
ADDRESS
Mladena Stojanovića 7, 78000 Banja Luka
Responsible person
Momčilo Švraka, direktor

Full information is available to commercial users-subscribers only.
Log in to view complete information:
Forgot your password? Click here HERE
For free test use, click HERE
News
Tenders
Activity description
Akcijski fond Republike Srpske a.d. Banja Luka formirala je Vlada Republike Srpske na osnovu Zakona o Akcijskom fondu Republike Srpske („Službeni glasnik RS“, br.: 56/06, 1/07). U svom portfelju Fond ima akcije i udjele, kao i državni kapital u preduzećima koja se do dana stupanja na snagu Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima („Službeni glasnik RS“, br.: 51/06, 1/07, 53/07, 41/08) nisu konstituisala u skladu sa Zakonom o preduzećima, odnosno Zakonom o javnim preduzećima.

Koncepcija upravljanja Akcijskim fondom podrazumjeva upravljanje portfeljom hartija od vrijednosti u cilju očuvanja realne vrijednosti kapitala i unapređenja nivoa efikasnosti rada finansijskih institucija. Vrijednost portfelja se utvrđuje u skladu sa Uredbom o metodologiji za utvrđivanje neto vrijednosti imovine Akcijskog fonda i Fonda za restituciju Republike Srpske.

Sredstva Fonda mogu se ulagati u:


•hartije od vrijednosti Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Fonda za razvoj i zapošljavanje, Fonda stanovanja Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj;
•korporativne obveznice emitenata iz Republike Srpske;
•akcije emitenata iz Republike Srpske;
•akcije preduzeća iz Republike Srpske u postupku restrukturisanja ako se na taj način obezbjeđuje rješavanje povezanih socijalnih i dugih problema.
Fond ima svojstvo pravnog lica, upisan je u sudski registar kao akcionarsko društvo sa sjedištem u Banjoj Luci, a Fondom upravlja Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

News