Norveška kuća d.o.o. Gornji Milanovac


Mikro preduzeće
Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
NORVEŠKA KUĆA DOO GORNJI MILANOVAC
ADRESA
Petra Kočića 1, 32300 Gornji Milanovac
Odgovorno lice
Goran Ćulum, direktor

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Vesti
Pobede na tenderima
Finansije
Opis delatnosti
Norveška kuća je istovremeno: muzej, ugostiteljski i objekat od kulturnog značaja, koncertna dvorana i klub.

Pravo tj. zvanično ime ove građevine je „Kuća jugoslovensko-norveškog prijateljstva“ a u narodu je poznata kao „Norveška kuća“.

Norveška kuća je spoj tradicije naroda Norveške i Jugoslavije. Predstavlja spoj pramca vikinškog broda i drvenog srpskog konaka.

Njena neverovatna konstrukcija na najbolji način oslikava spoj neobuzdanog vikinškog duha i burnog balkanskog temperamenta…

Dok sedite na njenoj terasi i ispijate svoj espresso osećate snažno kroćenje talasa severnih mora, glečera i dubokih fjordova… a kada pogled usmerite na drugu stranu osećate miris i ugođaj stare srpske brvnare, ognjišta i tradicije…

U kući je smeštena i stalna muzejska postavka sa eksponatima iz nacističkih koncentracionih logora u Norveškoj. U toku II svetskog rata u tim logorima skončalo je 2340 od ukupno oko 4000 porobljenih Jugoslovena. Među njima najviše je bilo srba (ukupno 3840) od čega je njih 39 bilo baš iz Gornjeg Milanovca.

U kući je takođe sedište Društva srpsko-norveškog prijateljstva a slična organizacija postoji i u Norveškoj.

Ne propustite priliku, kad ste u prolazu, da ovde predahnete i popijete kafu. Zasigurno na Ibarskoj magistrali ne postoji bolje i originalnije mesto za odmor od „Norveške“ kuće.

Vesti