UNIVERZITET U BIHAĆU BIOTEHNIČKI FAKULTET Bihać


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
UNIVERZITET U BIHAĆU BIOTEHNIČKI FAKULTET Bihać
ADRESA
Kulina bana 2
, 77000 Bihać
Odgovorno lice
dr.sc. Halid Makić, van.prof.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Vesti
Tenderi
Događaji
Ličnosti
Opis delatnosti
Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, osnovan je 1998. godine. Biotehnički fakultet je visokoškolska javna ustanova Unsko-sanskog kantona koja obavlja djelatnost visokog obrazovanja i naučno istraľivačku djelatnost.

Nastavni i naučno-istraľivački rad se organizuje kao diplomski studij, a u toku je i organiziranje postdiplomskih studija za sticanje naučnog stepena magistra bio-tehničkih nauka. Diplomski studij kao trajni proces djelatnosti Fakulteta realizuje se kroz različite oblike nastave za sve predmete utvrđene nastavnim planom i nastavnim programima.

Nastavnim planom utvrđuju se nastavni predmeti i ukupan broj časova predavanja, vjeľbi i drugih oblika nastavnog rada. Diplomski studij traje 4 godine tj. 8 Semestara.

Studij je do akademske 200506. godine bio organiziran na dva odsjeka : Poljoprivredni i Prehrambeni.

Na Poljoprivrednom odsjeku je postojao samo jedan smjer i to opšti. Od akademske 200607. godine, Biotehnički fakultet je krenuo sa implementacijom Bolonjske deklaracije i oformio na postojećim odsjecima slijedeće smjerove

- Poljoprivredni odsjeci :

smjer Ratarstvo-provrtlarstvo
smjer Stočarstvo
smjer Organska poljoprivreda
smjer Voćarstvo-vinogradarstvo
- Prehrambeni odsjeci :
smjer Prehrambena tehnologija
smjer Zaštita okoliša
Nakon uspješno završenog studija, studenti dobivaju diplomu diplomiranog inľinjera poljoprivrede, odnosno prehrambene industrije.


Prostor, laboratorije i oprema



Fakultet raspolaľe sa ukupno oko 1000 m2 prostora. Ima opremljenu laboratoriju za hemiju, biohemiju, mikro-biologiju i laboratorij za instrumentalne analize u kojima se gotovo svakodnevno vrše praćenja, analize i kontrola kvaliteta proizvoda.

U ovim laboratorijama studenti izvode vjeľbe a diplomanti izvode eksperimentalni dio za svoje diplomske radove. Fakultet je smješten na dvije lokacije : jedna je u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta, a druga je u osvnovnoj školi egar. U toku su aktivnosti oko preseljenja Biotehničkog fakulteta u kasarnu Grmeč gdje će novi prostor omogućiti razvoj Biotehničkog fakulteta u skladu sa moderno razvijenim evropskim institucijama.

Vesti