NavMenu

Češka kompanija najavljuje revoluciju u građevinarstvu - Beton od 100% recikliranog materijala

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.09.2020. 11:15
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay)
Građevinska industrija značajno doprinosi zagađenju u Evropi, a po nekim procenama građevinski otpad čini 25 do 30% ukupnog otpada generisanog na Starom kontinentu. Procenjuje se da svake godine u Evropskoj uniji nastaje čak 850 miliona tona ovog otpada, a iako se jedan deo reciklira, veoma mali procenat se "apciklira", odnosno koristi na taj način da novi proizvod ne bude manjeg kvaliteta od starog. Manjak dostupne tehnologije i predrasude o recikliranom materijalu kao manje vrednom od novih sirovina, učinile su da u građevinarstvu još nije zaživela šira upotreba recikliranog otpada.

Sada na scenu stupa češka kompanija ERC-TECH koja najavljuje revoluciju u građevinarstvu - beton od potpuno recikliranih delova. Kako kaže direktor Petr Marek, za ovaj proces nije potrebna nova oprema, već se može koristiti postojeća građevinska oprema namenjena za usitnjavanje. "Tajna" je zapravo u mešavini sastojaka za pravljenje novog betona koji se na testovima odlično pokazao. Ovako napravljen proizvod ima sve osobine i parametre kao i beton koji se pravi od prethodno nekorišćenih sirovina. Takođe, kompanija je našla način da koristi sav otpad - beton, cigle, keramiku, crepove - što znači da je sortiranje nepotrebno.

Tehnologija je već patentirana u 154 zemlje, a 8 fabrika u Češkoj je dobilo sertifikate. Sada je ERC-TECH u potrazi za partnerima iz drugih zemalja kako bi im preneli tehnološki nouhau. Na lokalnim igračima insistiraju zbog poznavanje tržišta, kao i same implementacije tehnologije, jer transport betona na više od 30 kilometara nema mnogo smisla, ni ekonomski, ni ekološki.

Svesni su, ipak, da je dug put do šireg prihvatanja ove tehnologije uprkos tome što su, kako kažu, svi argumenti na njihovoj strani - od nižih troškova proizvodnje, ekološke koristi, do dobijanja materijala koji je oko 10% lakši od betona dobijenog na klasičan način. Reciklirani proizvod mnogi i dalje posmatraju kao otpad i zato je neophodna promena stava i edukacija ključnih faktora u građevinskoj industriji.

Mada je ovo prvi korak ka većoj cirkularnosti u građevinarstvu, i dalje će biti potrebne dosadašnje sirovine, ističe Marek, jer je tražnja ogromna. Čak i da se sav otpad iskoristi za nov beton, time će biti zamenjeno samo 15% sirovina.

Inače, u nedavnom izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine istaknuto je da je potrebno smanjiti upotrebu betona, cementa i čelika i da je neophodna veća cirkularnost u građevinarstvu. Direktiva za upravljanje otpadom iz 2008. je postavila ambiciozni cilj da se do 2020. reciklira 70%, a u recikliranju prednjače Holandija i Belgija.

M. Dedić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.