NavMenu

Ekološka i aktivna ambalaža, moguća rešenja za povećanje razgradnje plastike i roka trajanja proizvoda

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.07.2020. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: Mihailo Jović)
U saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom i Tehničkim fakultetom iz Čačka, kompanija Uniplast, koja se već 29 godina bavi proizvodnjom plastične ambalaže, razvija ekološku ambalažu Eco friendly. Uz proizvodnu delatnost, smatraju da im iskustvo i znanje daju osnov da inspirišu i pomognu mlade privrednike, pa aktivno učestvuju u Ntp–zajednici.

Baviti se inovacijama podrazumeva znanje, istraživanje i viziju. Radovan Jovanović, jedan od direktora kompanije, objasnio nam je da osim standardne plastične ambalaže koju firma proizvodi, Uniplast razvija nove, ekološki poželjne proizvode. Takve su pomenuta Eco friendly staklena ambalaža i aktivna ambalaža sa aktivnim masterbačem.

Specifičnost ovih ambalaža je u tome što predstavljaju ekološki proizvod koji je nastao sa ciljem očuvanja životne sredine.

- Eco friendly proizvod je staklena kutija sa "eco" poklopcem. Ovaj poklopac je izrađen od mešavine plastike i drvenih ljuspica. Tehnologija proizvodnje usmerena je ka cilju smanjenja emisije CO2 u atmosferu, smanjenju potrošnje fosilnih goriva, kao i smanjenju dužine razgradnje plastike. Time, takođe, doprinosimo smanjenju plastičnog otpada. Ovakva ambalaža predstavlja ekološko rešenje za pakovanje prirodnih proizvoda – kaže Radovan.


Drugi inovativan proizvod je aktivna farmaceutska ambalaža. Ona je nastala kroz projekat koji je finansirao Fond za inovacionu delatnost, iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja. Projekat aktivne ambalaže predstavlja inovativno rešenje da se kombinovanjem plastike, zeolita i jona srebra proizvede ambalaža koja će biti sigurnija za potrošače. Svrha ovog proizvoda je da se produži rok trajanja sadržaja, sa smanjenim učešćem ili bez upotrebe konzervanasa. Kao takva, ambalaža je pogodna za bilo koju industriju u kojoj postoji potreba da se rok trajanja proizvoda produži na prirodan način.

Milica Banović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.