NavMenu

Kako pobediti poslovnu konkurenciju?

Izvor: eKapija Utorak, 20.09.2011. 14:05
Komentari
Podeli

Kako pobediti konkurenciju? Ovo je najčešće postavljano pitanje poslodavaca. Ako pobede konkurenciju, imaće veći tržišni udeo, više potrošača, što podrazumeva veću prodaju i veći profit. Al Ries i Jack Rout kažu: "Marketing je rat u kome neprijatelje- konkurente treba pobediti osvajanjem potrošača".

1. Pratite korake vaših konkurenata

Kao što vi imate strategiju, taktiku i planove, tako je imaju i vaši konkurenti. Šta oni rade? Kako oni posluju? Kako oni prilaze tržištu? Kakav odnos imaju sa potrošačima? Ova i još mnoštvo drugih pitanja vam mogu dati jasnu sliku o vašim konkurentima, koja će vam pomoći da izgradite bolju strategiju, taktiku i planove za bitku.

2. Analizirajte konkurente

Ako imate informacije o konkurenciji, možete da napravite kratku analizu konkurencije. Ovim korakom ćete identifikovati najvažnije konkurente i oceniti njihovu poziciju u odnosu na različite faktore.

Osnovna svrha analize konkurencije je upoznavanje sa konkurentima i procena tržišne pozicije. Bitno je preduhitriti konkurente.

3. Uporedite ponude konkurenata sa svojim ponudama

Ponuda je najvažniji element koji razlikuje jednog poslodavca od drugih. Neodoljiva ponuda je nešto što niko ne može da odbije. Upravo zbog ovoga potrebno je uraditi dublju analizu ponude vašeg najvećeg konkurenta. Pronađite njegove prednosti i mane. Šta je bolje od vaše ponude? Šta je najbitnije u njiohovoj ponudi? Šta pokušavaju da dobiju tom ponudom?

4. Dajte bolju ponudu od konkurenata

Sa svim ovim informacijama, pokušajte da napravite bolju ponudu od njih. Neka sve njihove prednosti budu i vaše. Sve njihove mane budu vaše prednosti. Ono čime se vi možete istaći su povoljnije cene, dobar kvalitet i efikasnost. Ponuditi povoljniju cenu je osnovno pravilo poslovanja.

Međutim, kada ste najbolji tada više nije važna cena koju naplaćujete za svoje usluge. Možete svoje usluge da naplaćujete dva puta više u odnosu na konkurenciju a kupci će i dalje dolaziti kod vas. Pogledajte primere u auto industriji ("Mercedes", "Lexus" ili "Ferrari").

Drugo pravilo je kvalitet. Kada se nešto radi kvalitetno i profesionalno i sa mnogo kreativnosti i srca, posao će uvek uspeti. Vi ne trebate stvarno da budete najbolji, jer to uvek zavisi od mišljenja, bitno da je to mišljenje vaših klijenata. Efikasnost. Preduhitrite konkurente i prvi prepoznajte potrebe potrošača i ponudite rešenje.

5. Rešite stvarne probleme potrošača

Nađite prave problem potrošača, a ne šta vi ili vaši konkurenti misle da su problemi potrošača. I za te problem osmislite rešenje koje možete da ponudite. Dobro poznavanje potreba potrošača kao i njihovih očekivanja čine jaku osnovu za uspešan marketing. Jedino u situaciji kada poznajete najznačajnije vrednosti za potrošača, kao i njegove životne vrednosti, možete sve marketinške aktivnosti i komunikaciju usmeriti na njegove stvarne potrebe.

6. Saznajte ko su zaista vaši potrošači

Ako znate ko su vaši potrošači, lakše ćete razumeti njihove potrebe. Informacije o tome kome je namenjen proizvod (usluga), kome je upućena reklamna poruka i kakav je "profil potrošača", koje su njegove karakteristike donose mnoge povoljnosti. Bez poznavanja motiva i potrošačevog motivacionog procesa i njegovog ponašanja (akcija), gotovo da nije moguće koncipirati odgovarajuće marketing-strategije, odnosno odgovarajuće marketing-planove, programe i marketing akcije.

U cilju formiranja "profila potrošača" neophodno je znati kako potrošači donose odluku da kupe određeni proizvod (uslugu) i šta utiče na njihov izbor. Ispitivanje motivacije korisnika je veoma važan proces analize portošača. Samo motivisana osoba je spremna da deluje. Ovo je moguće saznati jedino putem razgovora sa potrošačem.

7. Budite drugačiji od konkurenata

Kako potrošači mogu da znaju po čemu se vi razlikujete od ostalih konkurenata? Znaće ako im pokažete. Ako hoćete da im pokažete počnite da izdvajate sve aspekte poslovanja koji vas razlikuju od konkurencije i koristite ih svuda. Koristite ih kao vaše marketinško oružje. Koristite ih u svim socijalnim mrežama. Delite ih sa potrošačima.

8. Pustite potrošače da vam kažu kako možete da poboljšate poslovanje

Najveća greška, koju preduzetnici mogu da naprave jeste da ne pitaju potrošače šta misle. Jednostavno pitajte. Pitajte šta misle o vašim proizvodima i uslugama. Pitajte šta oni žele, pitajte kako možete da popravite poslovanje sa njima.

9. Uvek budite tamo gde su vaši i potrošači konkurenata

Morate da nađete način da budete uvek tamo gde je i vaša konkurencija. Zašto ne biste bili tamo gde su potrošači vaših konkurenata? Ako su oni na "Facebook"-u, neka bude i vaša kompanija. Ako su oni na "Twitter"-u, neka bude i vaša kompanija. Ako su oni na nekom sajmu, neka bude i vaša kompanija.

10. Personalizujte svoju marketing poruku sa potrošačima

Persanalizacija marketinške poruke je deo optimizacije vašeg poslovanja za potrošače. Morate uzeti različite segmente vaših sadašnjih i potencijalnih potrošača. Za sve različite tipove potrošača pošaljite različite marketinške poruke, koje su namenjene tačno tom tipu potrošača.

11. Budite spremni na "prljavu igru"

Prljava igra može biti deo strategije vaših konkurenata. Budite spremni da koristite odbrambene mehanizme ako vas napadnu na ovakav način.

12. Budite kreativni

Kreativnost je direktno povezana sa otkrićem novih ideja, koncepta ili modifikovanjem postojećih ideja. Ne može se lako kopirati od strane konkurenata.

13. Budite uvek prvi

Onaj koji je prvi u promenama, inovacijama, poboljšanjima poslovanja uvek će biti bolji od konkurencije. Bolje je biti lider, nego sledbenik.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.