NavMenu

Uspeh u poslu nije kvantna fizika, ali treba znati prevazići poteškoće

Izvor: eKapija Utorak, 25.08.2020. 13:27
Komentari
Podeli

(Foto: Oyls/shutterstock.com)
Uspeh u poslu ne predstavlja kvantnu fiziku, međutim, on zahteva pojedine izuzetno posebne sastojke koji su potrebni prilikom poslovanja, kako biste uspeli da prevaziđete sve poteškoće koje vam predstoje u cilju ostvarivanja zavidnog nivoa uspeha.

Ukoliko započinjete sopstveni biznis i utvrđivanje sopstvene pozicije među konkurentima može predstavljati veliki izazov. Uspeh nije nešto što se dešava preko noći, to je proces koji zahtijeva dugoročnu koncentraciju kako bi se poslovanje usmerilo na pravi put i kako biste ostvarili svoj san.

Svako ko planira da postane preduzetnik bi prvobitno trebalo da utvrdi na koje sve načine je moguće da njegova kompanija ostvari uspeh. Pre nego što pročitate vaš finalni plan, pogledajte koji su to kvaliteti koje bi trebalo da posedujete kako biste ostvarili uspeh u bilo kom poslu, navodi portal snl.ba.


Steknite uvid u konkurenciju

Zdrava doza konkurentnosti uvek može izvući ono najbolje iz vas. Nikada nemojte zapostavljati vaše konkurente. Zasigurno pametan potez je proceniti njihove snage i slabosti, kao i steći uvid u postupke koje su za njih efikasni, a koji nisu.

Na ovaj način možete dobre postupke prisvojiti i primeniti u sopstvenom poslovanju, istovremeno izbegavajući one za koje se ispostavilo da nisu najadekvatniji. Nemojte se ustručavati da učite od drugih. Učenje je jedini kvalitet koji vam može pomoći da ostvarite uspeh u poslovanju.


Rizikujte

Osnivanje sopstvenog biznisa sa sobom svakako nosi određenu dozu rizika. Vaša sposobnost da rizikujete je bitan kvalitet ukoliko želite da budete preduzetnik. Kada se ustručavate od rizika, vaše poslovanje ne može da opstane. Ovo, međutim, ne znači da je potrebno da rizikujete "na slepo", jer bi trebalo da budete svesni najgoreg mogućeg ishoda tog rizika. Svaki rizik za koji se odlučite bi trebalo da bude proračunat rizik, što će vas pripremiti na svaku situaciju koja može da iskrsne bilo kad.


Upoznajte se sa svojim finansijama

Upravljanje finansijama se smatra najstrašnijim postupkom u biznisu. Kratak pregled vašeg finansijskog stanja vam, iako se čini strašnim, može dati uvid u smer u kojem se vaše poslovanje kreće i koji bi bio vaš sledeći postupak kako biste poboljšali profitabilnost kompanije. Nakon što savladate brojeve, ništa vas ne može sprečiti da ostvarite uspešno poslovanje.


Organizujte svoje zadatke

Ukoliko vaši zadaci nisu organizovani na adekvatan način, može se dogoditi da propustite nekoliko bitnih. Ovo je nedopustivo ako vodite sopstveni biznis. Neophodno je da budete sigurni da će svi zadaci kompanije biti odrađeni u predviđenom vremenskom roku. Organizovanje zadataka će vam olakšati da utvrdite koji zadaci još nisu završeni, a koji jesu.


Fokusirajte se na dostizanje kratkoročnih ciljeva

Neophodno je da ostanete fokusirani i da naporno radite kako biste ostvarili i zadržali postojanje na tržištu. Izgradnja ugleda među potrošačima zahteva dosta vremena. Skoncentrišite se na postizanje kratkoročnih ciljeva kako biste bili u mogućnosti da ostvarite one dugoročne. Odlučite se pre za više manjih koraka, umesto velikog skoka. Ovakav pristup ima moć da izgradi dugoročno poverenje i dobar odnos između potrošača i vas. Uporedo sa tim, ovako možete izbeći velike gubitke u početnoj fazi vašeg poslovanja i izgradnje imidža kompanije.


Doslednost

Tajna dugoročnog uspeha je doslednost. Ukoliko ste dosledni u ostvarivanju svojih kratkoročnih ciljeva, dugoročne ciljeve ćete ostvariti sa lakoćom. Doslednost u vašem poslovanju će podstaći potrošače da steknu poverenje u vas. Nakon što steknete njihovo poverenje, tada možete da se usmerite ka ostvarivanju većih ciljeva. Nemojte gubiti nadu kada doživite neuspeh, već učite iz svojih grešaka i izbegavajte da ih ponovite u budućnosti kako biste ostvarili efikasno poslovanje.

Činjenica je da osnivanje sopstvenog biznisa nije toliko lak poduhvat koliko se čini da jeste. Može se desiti da iskusite neke nedaće o kojima niste ni sanjali. Neophodno je da budete spremni da se suočite sa bilo kakvim neočekivanim poteškoćama i da pritom ostanete jaki. Niko nije rekao da će biti lako. Kada se najzad odlučite da pobedite sve poteškoće, ništa neće biti toliko zadovoljavajuće kao činjenica da posedujete sopstveni biznis, pružate bolje usluge, gradite sopstveni brend, zadovoljavate potrebe vaših kupaca i znate da ste okruženi ljudima koji rade danonoćno kako biste ostvarili vaše ciljeve.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.