NavMenu

Saveti za menadžere kako da ostanu pribrani i u kriznim situacijama

Izvor: Blic Ponedeljak, 16.03.2020. 12:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
U situaciji kada posledice korona virusa praktično guše privrednike, menadžeri i vlasnici treba da znaju jedno - najpotrebnije jeste sačuvati "hladnu glavu". Preciznije, svaka kompanija bi trebalo da napravi plan i pripremi se na moguće "turbulencije" i scenarije koji se mogu dogoditi, a kako bi sačuvala svoje poslovanje.

Treba se svemu prilagoditi, poruka je još čuvenog biologa Čarlsa Darvina. Naime, Darvin je tvrdio da opstaju oni koji se najbolje prilagode, ne oni koji su najinteligentniji ili najjači, a to se može preneti i na kompanije, ističe "Sekvoja" u poruci direktorima i osnivačima firmi.

Stabilnost firme se ogleda u načinu na koji njihovi lideri reaguju u ovakvim situacijama, a panika nikome ne donosi dobro. Tako treba imati u vidu da lažni optimizam nije dobar, već da treba napraviti plan - pokažite svom timu liderstvo koje je potrebno u ovom stresnom vremenu, navode u poruci.

Kako ističu, jasno je da je korona virus "crni labud 2020.". Oni navode određene rizike s kojima se kompanije suočavaju, pre svega pad poslovne aktivnosti, prekidi u lancu snabdevanja, otkazivanje putovanja i sastanaka.

Jasno je, kako ističu, da će biti potrebno dosta vremena da se posledice na ekonomiju saniraju, međutim, neophodno je da se menadžeri pobrinu za svoje poslovanje i ostanu pribrani. Menadžeri bi trebalo da se zapitaju o radu u ovim oblastima - toku novca, prikupljanju sredstava, prognozama prodaje, produktivnosti i računima.

Tok novca

Menadžeri bi trebalo da postave određena pitanja sada da bi izbegli potencijalno bolne buduće posledice. Treba da sagledaju gde bi mogli da smanje troškove, a da pri tom ne povrede posao. Zatim, mogu li izdržati nekoliko loših kvartala ako ekonomija tome, kao i da li imaju spremne planove za krizne slučajeve.

Prilika za trajni uspeh?

Menadžeri treba da se zapitaju jeste mogu li pretvoriti izazovnu situaciju u priliku za trajni uspeh. Mnoge od najznačajnijih kompanija bile su kovane i oblikovane u teškim vremenima. Ograničenja fokusiraju um i pružaju plodno tlo za kreativnost.

Prognoze prodaje

Čak i ako ne vidite nikakvu direktnu ili neposrednu izloženost za svoju kompaniju, pretpostavite da će klijenti revidirati svoje navike u trošenju. Ponude koje su se činile izvesnim možda se neće desiti. Ključ je da ne budete iznenađeni.

Produktivnost

S obzirom na sve gore navedene stresne tačke u vezi sa vašim finansijama, možda je ovo vreme da kritički procenite da li možete učiniti više sa manje i povećati produktivnost.

Kapitalna potrošnja

Dok ne steknete kurs za finansijsku nezavisnost, ispitajte da li su vaši planovi kapitalne potrošnje razumni u nesigurnijem okruženju. Možda nema razloga za promenu planova i po svemu što znate, promene okolnosti mogu čak pružiti mogućnosti za ubrzanje. Ali to su odluke koje bi trebalo da budu namerne.

Kako tvrde različiti teoretičari, "nije ovo prva kriza", a naša zemlja videla ih je više. Jasno je da nije lako ostati pribran u trenucima kada mnogo toga kreće na lošu stranu. Mnoge kompanije i menadžeri su već sada pod uticajem posledica širenja zaraze, a svi su svakako pod stresom. Međutim, pored mera predostrožnosti u vezi sa zaštitom zdravlja, trebalo bi da obrate pažnju i na "osiguravanje zdravlja poslovanja".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.