NavMenu

Ekspret iz Silicijumske doline o srpskoj IT zajednici - Startapi propadaju jer ne osluškuju svoje kupce

Izvor: Startit Ponedeljak, 24.06.2019. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Michelle Messina je CEO konsultantske kuće Explora International LLC i jedan od autora knjige Decoding Silicon Valley: The Insider’s Guide, bestselera koji otkriva poslovne tajne i taktike najuspešnijih kompanija čuvene "doline".

Inače, ona je pionir nekih od trening programa za startapove, ali i investititore za američko tech tržište koji su otpočeli 2004.godine, a radila je na konsultovanju vlada i investitora i kompanija u 65 zemalja o tome kako da se ekosistem menja na bolje i raste kroz razne inovacije. Savetnik je i u Venture Growth Fund, i član odbora Impact Hub Beograd. Bila je i jedan od govornika na INAT samitu, koji je početkom juna održan u Beogradu, i tom prilikom je sa posetiocima podelila svoje poglede na suštinske razlike u poslovanju startapa i korporacija. Govorila je o razlikama u njihovom načinu razmišljanja, kako rešavaju izazove u poslovanju koji su potpuno drugačije prirode, kao i na koji način sarađuju sa ključnim stejkholderima, pokazuju fleksibilnost i tržišno prilagođavanje.

- Srpski tehnološki ekosistem se razvija i menja u pozitivnom pravcu u poslednjih nekoliko godina koliko dolazim ovde. Ipak, Srbiji je potrebno nekoliko startap uspeha "visokog profila", koji bi pomogli da se profil cele zemlje izdigne na veći nivo, kao i da se poboljša reputacija Srbije kao dobrog mesta da se započne i izgradi kompanija - kaže Mesina i dodaje da je biti tehnološki preduzetnik i teško, i uzbudljivo, kao i da je preduzetnicima u ovoj struci potrebno mnogo podrške da bi uspeli. To je njena formula i za napredovanje srpske IT scene.

- Još više povezivanja i unifikacije među članovima ekosistema pomogla bi svima da stvari krenu napred još brže. Da bi se ovo desilo, to brzo, podrazumevaju se co-working i akceleratorski programi, naučni parkovi, asocijacije, da se investitori, korporacije i servisni provajderi ujedine u zajedničkoj misiiji, da pomognu da 5 do 7 startapova zaista uspe u narednim godinama. Tako da je možda bolje da, umesto da svaki partner ekosistema radi individualno na građenju uspeha samo pojedinih kompanija, doći do usglašavanja i izbora i startapova, koje bi zajedničkim snagama doveli do uspeha. Tako bi poboljšali sliku i reputaciju Srbije . Jedan od osnovnih razloga što startapi propadaju je što nisu napravili dobru "tržište-proizvod" kombinaciju, što nisu napravili proizvod koji bi deo tržišta kupovao na redovnoj bazi, kako bi posao bio održiv. Tako da je volja startapa da priča sa mogućim kupcima, o njihovim željama i potrebama, a onda da testira proizvod baš na njima, i da na kraju, promeni ono što je potrebno nakon odgovora od korisnika – ključna u povećavanju šansi za uspeh. Napraviti proizvod koji tržište želi da kupuje znači osluškivati klijente svakog dana - kaže.

A to je ujedno i greška koju mnogi prave, smatra ona.

- Najčešća greška koju vidim kada pogledam startape širom sveta, van Silicijumske doline u kojoj poslujem, jeste nedostatak dubinskog razumevanja o tome šta njihovi potencijalni kupci žele i šta im je potrebno. Preduzetnici i njihovi timovi moraju da se odupru izazovu da izgrade proizvod sve dok potpuno ne shvate koji je problem kojim njime rešavaju. Mnogo razgovora, mnogo slušanja, i mnogo pitanja sa otvorenim odgovorima pomaže timu da imaju empatiju za potrebe svojih budućih klijenata, samim tim i da im izgrade i ponude bolje rešenje - kaže.

Treći po redu INAT samit ove godine održan je 6. i 7. juna u Kombank dvorani, a gosti su bili predavači iz SAD-a, Kanade, pa do Austrije, Nemačke, Luksemburga, Srbije, Hrvatske, Italije, Izraela i Singapura.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.