NavMenu

Kako ostati motivisan za posao u letnjim mesecima

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.08.2017. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Bacho/shutterstock.com)
Ako ste zaglavljeni u kancelariji tokom ovog vrućeg doba godine, možda ćete više sanjariti o moru i plažama, a manje raditi. Tu uopšte ne pomaže činjenica da je leto vreme godine kada većina kompanija ima najmanje posla.

Nedelja ili dve godišnjeg odmora brzo proteknu, a ostatak letnje sezone treba odraditi...

Teško je koncentrisati se na zadatke kada biste radije bili van, pa je važno pronaći načine kako zadržati produktivnost na poslu.

1. Planirajte pauzu na suncu

Boravak u kancelariji tokom lepog letnjeg dana mučenje je za mnoge od nas. Za razliku od vremena kada morate biti na poslu zaglavljeni pod fluorescentnim svetlima, planirajte da pauzu provedete van upijajući zrake sunca. Idealno bi bilo da uzmete nekoliko mini pauza, dovoljno je i samo nekoliko minuta, tokom dana – to je mnogo bolja opcija za podizanje raspoloženja od toga da radite osam ili više sati u komadu bez izlaska van. Jutro "presecite" kraćom, ali žustrom šetnjom na otvorenom, a pauzu za ručak, ako je moguće provedite napolju – zašto ne biste imali piknik na klupi ispod drveta? Samo pazite da zaštitite kožu pre odlaska na sunce!

2. Važno je piti dovoljno vode

Koliko god hladni sokovi i ledene kafe ili čajevi bili primamljivi na letnjoj vrućini, kofeinska i zašećerena pića trebalo bi zameniti zdravijim varijantama. Dobra opcija su sveže isceđeni sokovi, ili još bolje – obična voda. Uvek je potrebno piti dovoljno vode, naročito kada vam optimalna hidratacija tela može pomoći da ostanete motivisani. Kako pijete više vode, toksini se oslobađaju iz vašeg tela i imate više energije za dan pred vama.

3. Postavite ciljeve

Ako vam pažnja lako skrene na stvari koje nisu vezane za posao, ili ako se uhvatite kako sanjarite o moru i plaži, napravite popis svih obaveza koje morate ispuniti tog dana. Istaknite važne zadatke koje bi trebalo da obavite, kao što je finaliziranje izveštaja za svog šefa ili dovršavanje važnog projekta. Poređajte zadatke po prioritetima i postavite vremenski okvir za svaki zadatak. Mnogo je lakše ostati motivisani ako imate postavljen plan obaveza.

4. Sklonite sve što vam ometa pažnju

Svi imamo sitnice koje nam odvlače pažnju tokom dana - proveravanje e-mailova, Facebook i druge društvene mreže su neke od veoma čestih. Ako znate da će vas slike s odmora koje je vaša prijateljica objavila na svom profilu odvući od posla – možete čvrsto odlučiti da ih naprosto nećete posećivati ili možete otići korak dalje i preuzeti neke aplikacije koje će blokirati web stranice koje narušuju vašu produktivnost. Ako sedite kraj prozora i stalno vam zbivanja napolju odvlače pažnju, okrenite sto tako da se možete usredsrediti na svoj posao.

5. Obucite se za posao

Odeća koju nosimo ima itekako velik uticaj na to kako se osećamo. Ako ste odeveni u majicu i kraće pantalone, osećate se kao da ste spremni za roštilj. Dok se pravila odevanja razlikuju od komanije do kompanije, poslovni casual look uvek je dobar odabir ma gde god radili. I dalje bi trebalo da nosite odeću prikladnu za letnje vrućine - laganiji materijali i svetlije ili vedrije boje su prihvatljivi - ali zadržite osećaj profesionalnosti. Ako vaša odeća izgleda profesionalno, i vi ćete se tako osećati, pa ćete se i lakše usredsrediti na vaš posao umesto na planove koje imate ovog leta.

Preuzeto sa zena.hr
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.