NavMenu

Sveti gral marketinga - Kako preporuka na internetu utiče na kupovinu?

Izvor: eKapija Utorak, 28.02.2017. 14:01
Komentari
Podeli
Sveti gral marketinga, jedna od najstarijih i provereno dobrih tehnika promocije i prodaje već vekovima je preporuka od usta do usta (Word of Mouth). U vremenu u kojem sve informacije slobodno i užurbano kruže internetom, u kojem su oflajn interakcije smanjene na minimum, a internet komuniciranje među ljudima dostiglo istorijski maksimum, pitanje je kako dobiti pozitivne preporuke na internetu u ovoj novoj eri, motivisati ljude da pričaju o vašem brendu ili usluzi i pomognu vam da povećate prodaju, vidljivost ili promociju novog proizvoda i usluge.

Kako angažovati ljude da pričaju baš o vama na društvenim mrežama, kad god vam je to potrebno i koliko god da je potrebno?

eWoM kao odgovor

Svetski eksperti kažu da je odgovor na to pitanje eWoM (electronic Word-Of-Mouth) - marketing od usta do usta na internetu i društvenim mrežama. U razgovoru sa osnivačicom najvećeg regionalnog eWoM servisa, Draganom Đermanović, saznali smo da nije jednostavno sprovesti kvalitetnu kampanju od usta do usta na vebu.

Većina marketing stručnjaka zna da je kampanja od usta do usta najefikasniji alat u našem poslu. Nameću se pitanja gde pronaći savršene predstavnike brenda, kako im prići, kako ih angažovati i proceniti njihove rezultate, kako ih i koliko platiti za njihov angažman. To su izazovi sa kojima se suočavaju agencije, marketing i PR stručnjaci već godinama.

Pivo i pelene ne idu zajedno

Marketinški stručnjaci na internetu žele savršene brend ambasadore čije efekte mogu da kvantifikuju, sa kojima imaju jednostavnu saradnju, bez suvišnih mejlova i nesporazuma. Marketarima je važno da tačno mogu da procene adekvatnu visinu honorara blogera ili influensera koji će promovisati brend, najavljivati inovacije, nove kampanje i druge aktivnosti značajne za brend.

Svi mi imamo dvadesetak influensera u svojim poslovnim imenicima. To su uvek istih dvadesetak ljudi koje u svojim imenicima imaju i sve druge kolege! Dolazimo u situaciju da prašak za veš, pivo, pelene, automobile, festivale i nove bankarske usluge na tržištu promovišu uvek isti ljudi! To nije eWoM! To je dosadno, neautentnično i neefikasno!

Suočavajući se sa ovim problemom Đermanović je pokrenula BeeShaper koji je postao najveći "imenik" infleunsera, mikro influensera i blogera u regionu.

- Rešavajući svoj probem, shvatili smo da imamo rešenje i za naše kolege i najveće klijente. Oni već dve godine sa nama osvajaju nagrade i pokreću masovni buzz za svoje brendove putem BeeShapera. U BeeShaper "imeniku" svima su dostupne na hiljade internet korisnika koji su spremni da promovišu brendove u koje veruju na svojim ličnim nalozima na svim mrežama. Sada možemo da ih angažujemo, merimo njihove rezultate i isplatimo za ostvarene rezultate sa neverovatnom lakoćom! Internet marketing je konačno dobio ljudski glas - objašnjava Đermanović.

Svaki uložen dolar šestostruko se vrati

Unapređenju efikasnosti i optimizaciji procesa teže sve privredne grane, pa ni marketing nije ostao imun na taj svetski trend. Platforme za marketing uticaja značajno unapređuju saradnju kompanija i influensera. Čak 70% influensera smatra da najbolju saradnju sa brendovima ostvaruje putem platformi za marketing uticaja.

Lakoća angažovanja influensera jedan je od najvećih kvaliteta BeeShapera po mišljenju 9 od 10 brendova koji ga koriste. Prema istraživanju, svaki dolar koji brendovi ulože u marketing uticaja (influence marketing) im donosi u proseku 6,5 USD.

Da li će ovaj podatak motivisati kompanije da uvrste ovaj vid promocije u svoje strategije?
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.