NavMenu

Spomenik "Sloboda" na Iriškom vencu - simbol socrealističke umetnosti i zanosa pobednika u Drugom svetskom ratu

Izvor: eKapija Sreda, 06.11.2013. 10:20
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Iriški venac je pravi prevoj, na grebenu Fruške gore, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 444 m, što je za našu Vojvodinu - planina, samo takva !

Definitivno, Iriški venac je najpopularnije izletište Fruške gore, a svoju popularnost može da zahvali i magistralnom putu koji (na žalost) još uvek preko ove prelepe lokacije povezuje Novi Sad sa Rumom, a zatim sa autoputem E70 i Šapcem. No, doživećemo valjda i tunel koji će odvesti sve te kamione i nepotreban saobraćaj u tunel, a ovaj put ostaviti samo za ljubitelje prelepe vojvođanske planine.

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Najveća turistička atrakcija na Iriškom vencu, ljudskom rukom napravljena, je velelepni, socrealistički spomenik "Sloboda", rad vajara Sretena Stojanovića, koji je podignut 1951. godine, u znak sećanja na ustanak naroda Vojvodine. Na vrhu ovog obeliska je alegorija slobode, dok su u podnožju reljefi koji prikazuju borbu protiv okupatora i kipovi odlučnih boraca, u maniru i zanosu pobedničke revolucije iz tog perioda.

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Spomenik je na tom mestu i zato što je Fruška gora bila najveće stecište partizana za vreme Drugog svetskog rata.

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.