NavMenu

Održana trka "Valjevski izazov" - Ko je pobednik treće adrenalinske ture?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.05.2013. 13:46
Komentari
Podeli

Treća avanturistička trka "Valjevski izazov" koja se svake godine odvija na drugačijoj stazi valjevskih planina održana je 18. maja. Ovogodišnja trka u organizaciji "Wild Serbia" i uz podršku grada Valjeva je bila jednodnevna aktivnost koja je okupila 30-tak takmičara iz cele Srbije. Treći "Valjevski izazov" su otvorili predstavnik lokalnog razvoja grada Valjeva, Stamenko Svitlica i predstavnici organizacije "Wild Serbia".

Staza je nakon izlaska iz grada ubrzo zašla u divljinu i prolazila kroz poznata valjevska sela Strmna Gora, Sušica, Stubo, Leskovice i Lelić, klisuru reke Gradac, kanjon reke Sušice i Lenčinu pećinu. Svi učesnici trke su imali zadatak da prođu stazu dužine 50 km, a za vreme trajanja određene deonice pređu uz pomoć "mountain bike"-a, trčeći divljim stazama, prolazeći kroz ekstremno usku neuređenu pećinu, vozeći kajak i skačući u zelene virove reke Gradac sa visine od 10 m. Specifičnost ove trke se ogleda u tome što bi takmičari trebalo da budu veoma sposobni i multisportski aktivni da bi uspešno završili sve specijalne zadatke. U kasnim večernjim satima umorne ekipe su jedna po jedna stizale na mesto cilja, konjički klub "Degurić" u klisuri reke Gradac.

Ovogodišnji pobednici "Valjevskog izazova" su ekipa "Ugy Mojo" iz Beograda i Šapca, drugoplasirani su ekipa "Pakleni Strelac" iz Valjeva i trećeplasirani ekipa "Lupus Paulus et Markus" iz Beograda.

Manifestaciju je podržao grad Valjevo, dok je vredne nagrade za pobedničke ekipe obezbedila prodavnica outdoor opreme "Iglusport".

Prema rečima Igora Vukovića iz pobedničke ekipe "Ugy-Mojo" predeli koji okružuju Valjevu su po sebi specifični i trka koju organizuje "Wild Serbia" obuhvata razne sportove poput mauntinbajka, trekinga i još mnogo toga.

- Ulazak u pećinu je specifičan, jer većina nije imala priliku da se susretne sa tim, tako da je to možda najjači utisak pored predivne prirode i reke Gradac, koja važi za jednu od najčistijih. Prolazeći kroz klisuru Graca, pili smo njenu vodu koliko smo bili žedni – priseća se Vuković.

Njegov kolega iz pobedničke ekipe Nenad Mojsilović takođe ima fenomenalne doživljaje sa ovog događaja.

- Priroda je mnogo lepa, teren, kanjon, ali najjači utisak je ostavila pećina. I prošle godine je pećina bila ta koja je nešto novo, jer je neuređena, gde smo morali bukvalno ležeći da se provlačimo 150 do 200 m tog nekog sistema. Sada je bila mnogo uska i to je bio problem, jer je moralo sa boka da se prolazi. Generalno, sve je super i ovaj kajak na kraju, koji nismo očekivali, bio je fenomenalan – ističe Mojsilović.

Prema rečima Ivana Nastića i Nemanje Neškovića iz udruženja "Wild Serbia", Srbija ima prirodne lepote, koje, nažalost, slabo koristimo.

- Po našem mišljenju to su mesta na kojima treba provoditi slobodno vreme. Pored toga i turistima, koji ovamo dolaze, da pokažemo prirodne potencijale, da ih provedemo kroz prirodu u kojoj mogu da uživaju. Trudimo se da valjevski kraj promovišemo kao avanturistički. Imamo predivnu reku Gradac, imamo Valjevske planine, gde imamo i kanjone i pećine, to su elementi za avanturu, samo treba da ih iskoristimo kao što to rade u svim zapadnim zemljama – istakao je Ivan Nastić.

A Nemanja Nešković naglašava da ideja jeste da se kroz sport, kroz aktivnosti kao što su kajak, brdski biciklizam, kanjoning, kao što je speleologija prikažu sva neka skrivena mesta Srbije, koja nisu razvijene destinacije.

- Kroz taj sport i trku "Valjevski izazov" mi te destinacije promovišemo i za one ljude koji se sportom ne bave i to je važno – Naglašava Nešković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.