NavMenu

Zemaljski raj u etnoselu "Babina reka" - Slaviša Živković deset godina pravio mesto za beg od prebrzog ritma grada

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.08.2011. 13:58
Komentari
Podeli

Želeo je da napravi kutak za sebe, mesto gde može da se posveti slikanju, vajanju, fotografiji, ali su ljudi sve češće počeli da pristižu jer su čuli za interesantno sređen prirodni ambijent. Izgubio je svoj mir i privatnost ali je izgradio turistički kompleks u Trbušnici, selu između Lazarevca i Aranđelovca. Vlasnik ovog, po arhtekturi jedinstvenog, etnosela je Slaviša Živković.

- Izgradnju sam počeo pre oko deset godina, malo po malo, tako da smo etnoselo za goste otvorili u junu prošle godine. Ideja je bila da se iz Aranđelovca gde živim sa porodicom vratim tamo gde sam rođen u Trbušnicu i više posvetim slikanju, vajanju i fotografiji - kaže na početku razgovora za "eKapiju" Slaviša Živković, vlasnik etnosela "Babina reka".

"Babina reka" je smeštena na samom kraju sela, izolovana prirodom od svega urbanog. Okružuju je brda, potoci, reka, šume, a na samo 50 metara od objekata za odmor nalazi se jezero. Pored jezera protiče potok u narodu poznat kao Babina reka, po kome je ovaj kompleks i dobio ime. Ljubitelji ribolova mogu zabaciti udice u ovo jezero, a ovde se u julu organizuje i takmičenje u pecanju i kuvanju riblje čorbe.

"Babin doručak","Babin zlatni medaljon", "Stek babina reka", "Babina pastrmka", samo su neki od specijeliteta restorana. Bogatu trpezu odlikuje domaća kuhinja i domaći hleb iz furune, kao i razni specijaliteti od piletine, svinjetine, junetine, ribe, kao i jela sa roštilja. Restoran je polukružnog oblika sa obe strane potpuno zastakljen prozorima, tako da gde god gost sedne ima prelep pogled i potpuni užitak u ambijentu. Sa jedne strane može posmatrati jezero i šumu, a s druge uživanje gostiju upotpuniće jedinstveno dvorište sa kamenim podzidama, drvenim skulpturama i fontanama. U restoranu je moguće organizovati razne vrste svečanosti, skupove za oko 130 ljudi.

U sastavu kompleksa je smešten i restoran-galerija kapaciteta 30 mesta. Ima kamin i ispunjen je umetničkim slikama sa motivima Šumadije i fotografijama starih kuća Srbije autora Slaviše Živkovića. U sklopu kompleksa je uređena bašta sa fontanama i prirodnim hladom kapaciteta preko 200 mesta, bina za kulturnoumetnički program, parking i suvenirnica, a započeta je i izgradnja velikog zavičajnog muzeja.

- Želimo da sačuvamo stare predmete iz ovog kraja u muzeju. Zasada je urađen temelj objekta, a trebalo bi da nastavimo sa radovima - kaže Živković.

Kako kaže naš sagovornik, kompleks poseduje četiri apartmana koji se izdaju po ceni od 3.000 dinara, a u jedan apartman može da se smeste dve porodice.

Posetioci se mogu relaksirati i običnim uživanjem u prirodi, branjem pečuraka kojih ima u izobilju, ribolovom, šetnjom ili mogu odigrati partiju košarke, malog fudbala ili stonog tenisa. Na letnjoj vrućini za opuštanje je predviđen mini bazen koji se nalazi u samom dvorištu.

Gosti odavde ne odlaze ravnodušni. Jedan od njih Dobrica Erić je o ovom etnoselu, između ostalog, napisao - "Ako još ne znaš gde se krije, zemaljski raj koji te čeka, dovedi svoje najmilije, u Etnoselo Babina reka".

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.