NavMenu

Kompozicija prirode - Huawei Mate 20 Pro proizvodi zvuk polarne svetlosti

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.12.2018. 09:27
Komentari
Podeli
Zvuk polarne svetlosti odzvanjao je salom Brahms Hall muzičke dvorane Musikverein (Muzikferajn) u Beču. Simfoniju su stvorili muzički kompozitor Mark Sayfritz i veštačka inteligencija telefona Huawei Mate 20 Pro. Do sada neviđeni događaj, pod nazivom "Zvuk svetlosti", spojio je tehnologiju, umetnost i prirodu.

Donedavno je jedini zvuk koji ste mogli da povežete da polarnom svetlošću bio nežni vetar među granama četinara, negde iza Severnog pola. Sada se sve promenilo. Priroda, tehnologija i umetnost su međusobno protkani u sklopu audio-vizuenog projekta kompanije Huawei, pod nazivom "Zvuk svetlosti". Ono što se nekada činilo nemogućim, čak i nezamislivim, sada nam je na dohvat ruke.

Novi Huawei Mate 20 Pro opremljen je sistemom veštačke inteligencije koji je proučio fenomen polarne svetlosti i preveo ga na jezik muzike.

- Polarna svetlost je kod mene uvek izazivala divljenje. Neverovatno lepe boje i njihovo poigravanje na nebu, videti tako nešto je zaista emotivno iskustvo - rekao je nagrađivani kompozitor Mark Sayfritz.

- Kao kompozitor nastojim da prenesem svoja osećanja kroz muziku koju stvaram. Tako da sam sebi postavio pitanje da li bi mogli i da čujemo polarnu svetlost, umesto što je samo vidimo? Šta ako bismo te boje i pokrete koje vidimo nekako mogli da prevedemo u simfoniju koju bi svi mogli da čuju?


Ova zamisao ostvarila se zahvaljujući snazi veštačke inteligencije unutar pametnog telefona Huawei Mate 20 Pro. Na osnovu fotografija polarne svetlosti, sistem veštačke inteligencije je uspeo da analizira raznolikost i složenost ovog prirodnog fenomena. Nakon što je ustanovio glavne elemente svetlosti, uspeo je da ih pretvori u muzičke elemente odnosno, da jezik prirode prevede na jezik muzike. Proizvedeni zvuci su postali osnova simfonije "Zvuk svetlosti", koju je napisao Mark Sayfritz (uz malu pomoć svog prijatelja, telefona Huawei Mate 20 Pro).

Za izvođenje ovog dela zaslužan je jednan od najboljih dirigenata i kompozitora na svetu, James Shearman, koji je uradio aranžman za orkestarsko izvođenje simfonije "Zvuk svetlosti" u čuvenoj sali Brahms Hall, muzičke dvorane Musikverein u Beču.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.