NavMenu

Virgin Galactic kroz nekoliko nedelja kreće s pravim svemirskim letovima

Izvor: seebiz.eu Sreda, 10.10.2018. 09:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iurii/shutterstock.com)Ilustracija
Virgin Galactic, kompanija koju je još 2004. godine osnovao britanski milijarder Sir Richard Branson, već godinama radi na letelici za komercijalne letove do ruba svemira, odnosno do visine od oko 100 kilometara iznad Zemlje. Kroz godine susretali su se s brojnim problemima, izgubili su jednu letelicu i pilota, ali razvoj nije stao.

Ove godine već su obavili vrlo važan i uspešan let na 52 kilometra visine, a u proleće je Branson po ko zna koji put najavio kako ih od početka pravih svemirskih letova deli tek nekoliko meseci.

Ovog puta je ipak bio u pravu, pa je u najnovijem intervjuu za američki CNBC po prvi put prognozu s više meseci umanjio na tek nekoliko nedelja. Nakon što, dakle, u kratkom roku Virgin Galacticova letelica VSS Unity poleti do Kármánove crte i visine od 100 kilometara, što se smatra rubom svemira, u narednim bi mesecima osim eksperimentalnih pilota njome trebali početi leteti i turisti.

Branson je ovom prilikom još jednom ponovio kako će i sam, poznat kao avanturista, biti među prvim "običnim ljudima" koji će iskusiti ovo putovanje - i to će se dogoditi već za nekoliko meseci, a ne godina kako se do sada govorilo. On se već neko vreme priprema za to, te prolazi rigorozne medicinske testove i fizičke treninge namenjene astronautima, kao i testove u centrifugama.

Oko potražnje za turističkim letovima u svemir kod Bransona nema sumnje. Više stotina karata odavno su rezervisane po cenama od 200.000 i 250.000 USD, a tržište i dalje postoji.

- Ako smo u sobi s deset ljudi, njih osam od deset želelo bi posetiti svemir kada bi to mogli priuštiti - kaže ovaj serijski preduzetnik sklon avanturama.

Za navedeni iznos turisti će kod Virgin Galactica dobiti kratak izlet na 100 kilometara visine, iskusiće bestežinsko stanje na nekoliko minuta, te će biti vraćeni na Zemlju. Letovi će biti lansirani iz SAD-a, a s vremenom verojatno i iz Italije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.