NavMenu

Biciklizam oblikuje telo i popravlja memoriju

Izvor: Radio 021 Nedelja, 15.04.2018. 12:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)Ilustracija
Ako želite da oslabite jedan kilogram, morate fizičkom aktivnošću da sagorite 7.700 kalorija više nego što unesete. Da biste to postigli, možete da trčite, idete u teretanu, ali i da izaberete nešto prijatnije - da vozite bicikl u prirodi.

Prednost je što ovaj vid rekreacije odgovara svim uzrastima. Tempo može da se prilagodi zdravstvenom stanju i fizičkim mogućnostima svakog pojedinca. Istovremeno, vožnja bicikla povećava nivo energije za 20% i smanjuje umor za 65%, jer biciklizam podstiče mozak da izlučuje neurotransmiter dopamin, koji je povezan s energijom.

Osim što ovaj vid aktivnosti jača srce, snižava krvni pritisak, povećava potrošnju energije i sagoreva višak masti, takođe održava tonus tela, bedara, zadnjice, stomaka i snižava nivo stresa i napetosti.

Bicikl je odličan, posebno za muskulaturu nogu, zato biciklisti imaju lepo izvajane donje ekstremitete. Ali, osim mišića nogu, aktivni su i mišići koji omogućavaju biciklisti da zadrži pravilan položaj tela - trbušni mišići i mišići donjeg dela leđa.

Bicikl nije samo odličan trenažer za telo, već doprinosi da se u top-formi održi i memorija, tačnije sposobnost da se sećamo stvari. Do ovog podatka došli su irski naučnici koji su angažovali grupu studenata dobrovoljaca da gleda slike koje su predstavljale nepoznata lica i imena ljudi koje nisu poznavali. Polovina studenata je zatim morala da vozi bicikl pola sata sa povećavanjem brzine, a druga polovina je ostala da sedi. Potom je zatraženo od svih ispitanika da se sete prikazanih slika i oni koji su vozili bicikl postigli su daleko bolje rezultate u memorisanju u odnosu na drugu grupu koja je sedela.

Podesite sedište tako da ne krivite kičmu. Noge treba da budu blago savijene, garderoba udobna i komotna. Stručnjaci smatraju da je bicikl najbolje voziti ujutru, jer se tada najviše podstiče stvaranje vitamina D, koji vezuje kalcijum u kostima i sprečava osteoporozu. Neka istraživanja pokazuju da vožnja bicikla produžava život za čak pet godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.