NavMenu

Nišvil traži da se Niš kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2025.

Izvor: Beta Utorak, 13.03.2018. 14:02
Komentari
Podeli
(Niš) Uprava Džez festival Nišvil je predložila Skupštini Grada Niša da na prvoj narednoj sednici donese odluku o podnošenju kandidature tog grada za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine, saopšteno je danas.

- Prethodne inicijative Nišvila 2011. i 2014. godine, koje su se odnosile na predlog kandidature Niša za 2021. godinu, nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti. U međuvremenu je Novi Sad pobedio u trci za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu zahvaljujući, pre svega, znanju i upornosti stručnog tima Exit festivala - navedeno je u saopštenju.

Direktor Nišvila, Ivan Blagojević, izjavio je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša upravo 2025. godina jer smatra da će tada "Srbija dvostruko ispunjavati uslove kandidature - i kao kandidat za članstvo i kao tada ravnopravna članica EU".

Nišvil predlaže da "kompletnu investicionu komponentu projekta vodi Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj", dodao je on.

Blagojević je ocenio da je dobrim projektom moguće dobiti status Evropske prestonice kulture i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 mil EUR što bi "preporodilo infrastrukturu kulture grada (Muzej, novo pozorište, koncertne dvorane, galerije...), a i obogatilo kulturnu ponudu umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana".


- Predlog Nišvila je da se obezbedi podrška gradova juga Srbije (Pirot, Leskovac, Vranje i Kruševac), kao partnera projekta od čijih je gradonačelnika Nišvil dobio načelnu saglasnost prilikom pokretanja prethodnih incijativa - naveo je direktor džez festivala.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.