NavMenu

Izložba "Priča o hlebu" od 17. septembra u Beogradu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.09.2015. 10:35
Komentari
Podeli


U okviru Dana evropske baštine, čija je pažnja ove godine u Srbiji posebno usmerena na stare zanate, u četvrtak, 17. septembra u 18 sati će u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu biti otvorena izložba "Priča o hlebu". Nakon svečanog otvaranja, predavanje na temu "Pekarski zanat kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa" održaće Violeta Cvetanoska iz Narodnog muzeja u Kraljevu.

- Priča o hlebu je zapravo priča o civilizaciji jer govori o nama samima i upoznaje nas sa kulturološkim, gastronoskim i simboličkim aspektima ljudskog života jer ljudi vrlo malo znaju o njegovim mnogobrojnim simboličkim značenjima u kulturi, običajima i verovanjima. U kraljevačkom kraju se nekada, ali i danas, za svečanosti, praznike i obrede tokom godine pripremalo više vrsta obrednih hlebova tako da će posetioci ove izložbe moći da se upoznaju sa obrednim hlebovima iz druge polovine XIX veka. Zatim će imati prilike da vide predmete koji svedoče o jednoj kulturi i narodu koji čuvaju predstavu o kulturi življenja, pesme, poslovice, izreke, stare recepte o hlebu....i na taj način će se brojne generacije setiti svoh životnog putovanja - detinjstva - objašnjava Cvetanoska.

Radno vreme Galerije je od ponedeljka do petka od 10 do 16 časova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.