NavMenu

Gibanica teška tonu - Mioničani konkurišu za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda

Izvor: Glas javnosti Ponedeljak, 04.06.2007. 12:22
Komentari
Podeli

Najveća gibanica na svetu, teška više od 1.000 kg, koja konkuriše za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda, napravljena je i ispečena juče (3. jun 2007. godine) posle podne na Trgu vojvode Mišića u Mionici kod Valjeva. Za džinovsku gibanicu utrošeno je: 330 kg kora, 330 kg sira, 3.300 komada jaja, 30 litara ulja, 110 litara mineralne vode, 50 kg masti i 500 kesica praška za pecivo.

Gibanica je ispečena u, za ovu priliku specijalno dizajniranoj peći, čije su spoljne dimenzije 3,5 sa 3,5 metra, a visina 2,10 metra. Peć su izradili "Perfom" iz Požege, "Elektrotermija" iz Užica i "Unimont" iz Čačka. Za njeno sklapanje, odnosno rasklapanje, potrebno je samo 60 minuta.

Plehovi u kojima se pekla najveća gibanica konstruisani su u obliku tzv. Arhimedove spirale sa sedam nivoa i dva paralelna puta ukupne dužine od oko 108 metara. Širina pleha bila je 28, a visina sedam centimetara i nosila su ga pokretna kolica na kojima je gibanica ugurana i izvučena iz peći.

Temperatura je u početku pečenja bila 220 stepeni, a radna temperatura između 180 i 190 stepeni. Ispečena je za otprilike pet sati.


Kako je rekao Milan Matić, predsednik opštine Mionica, kontaktirali su Ginisovu komisiju iz Londona, koja ih je obavestila da sličan poduhvat za sada nije zabeležen nigde u svetu.

- Zato se nadamo da ćemo se naći u čuvenoj svetskoj knjizi rekorda - rekao je Matić.
Po vađenju gibanice iz peći, njeni delovi razdeljeni su okupljenom narodu u Mionici i pojedeni u slast.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.