NavMenu

Od traktora do tableta - Inovativna IT rešenja kao savremena podrška poljoprivredi

Izvor: eKapija Sreda, 26.07.2017. 15:22
Komentari
Podeli
(Foto: TDKvisuals/shutterstock.com)
Saradnja poljoprivrede i IT sektora možda je nekada zvučala kao naučna fantastika, ali danas sve više postaje svakodnevica. Nova softverska i hardverska rešenja primenjuju se na njivama, u voćnjacima ili plastenicima, i doprinose poboljšanju prinosa, lakšem praćenju proizvodnje ili unapređenju prodaje. Takozvana pametna ili precizna poljoprivreda je sve popularnija tema, kako među agrarnim stručnjacima, tako i među IT ekspertima, a mnogobrojni investicioni fondovi finansiraju projekte, najčešće startap kompanija, koji podrazumevaju upravo povezivanje dve donedavno vrlo udaljene delatnosti.

Primera je mnogo, pa se tako rešenje kompanije LOGIT solutions pod nazivom Agremo (ranije poznat kao AgriSens) primenjuje već neko vreme, i to širom sveta. Reč je o sistemu koji omogućava da se pomoću dronova snimaju i analiziraju velike poljoprivredne površine, a za ovu inovativnu tehnologiju u aprilu su nagrađeni i priznanjem Aurea koje dodeljuje eKapija. Na nedavnom završenom konkursu NLB banke specijalnu nagradu za doprinos digitalizaciji organske poljoprivrede dobio je Nikola Šijan i njegov projekat DigiKmet, a kompanija Japan Tobacco International (JTI) najavila je uvođenje novog sistema koji će pomoći u borbi protiv ilegalne trgovine duvanom - satelitski nadzor polja duvana.

Čak i budući mladi preduzetnici prepoznali su vezu između poljoprivrede i IT sektora. Tako su pobednici nacionalnog takmičenja za učeničku kompaniju, koje već godinama organizuju Dostignuća mladih u Srbiji (Junior Achievement), na nedavnom evropskom takmičenju predstavili takozvane pametne košnice sa ramovima u koje su ugrađeni mali kompjuter, mikrofon i senzori.

Upravljanje usevima, meteo prognoze...

Zoja Kukić, direktorka Startit-a i jedan od osnivača organizacije SEE ICT, kaže u razgovoru za eKapiju da se IT svet i poljoprivreda udružuju na zaista različite načine. Prvi korak su svakako softveri za upravljanje usevima, podsetnici za različite akcije, evidencija aktivnosti i slično.

- Tu su i proizvodi koji pomažu prodaju proizvoda, koji su sada sve popularniji i u Srbiji, poput Moje pijace, Zelenoo... Pored toga, imamo različite analitičke alate koji kombinuju hardver i softver, poput kamera kojima se utvrđuje kvalitet zemljišta ili stanje biljaka, kao i one koji pomažu pri samom radu, na primer dronove koji skeniraju useve ili raspršuju određene materije - navodi naša sagovornica.

Posmatrajući dosadašnju primenu, IT rešenja u agraru najviše se koriste za praćenje meteoroloških uslova, stanja useva u realnom vremenu, procenu količine prinosa ili nadgledanje sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje.

(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Zoja Kukić kaže da kao što je nekada traktor bio novina u poljoprivredi, a sada je nešto bez čega se ne može, tako je i danas sa primenom IT-a - oni koji prvi uhvate korak svakako će biti u prednosti.

- Ne postoje zvanični podaci o tome koliko se različiti proizvodi koriste u gazdinstvima u našoj zemlji, ali svakako pomaže to što značajan broj domaćih IT stručnjaka pravi svoja rešenja i često ih testira baš sa domaćim poljoprivrednicima. S obzirom na to da je Srbija jaka poljoprivredna zemlja, domaći inženjeri prepoznaju ovu oblast kao blisku, zapažaju pojedine nedostatke i neefikasnosti i vide priliku kako da uz pomoć softverskih rešenja to poprave i inoviraju - objašnjava sagovornica eKapije.

Inovacijama do većih prinosa

Projekat Antares, novosadskog instituta BioSens, osvojio je prvo mesto u Evropi u okviru poziva Evropske komisije Horizon 2020 - timing, namenjenog stvaranju evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima. Pobedom na konkursu u novembru 2016. godine, naučnici iz Srbije dobili su 28 mil EUR za jačanje ljudskih resursa instituta, zapošljavanje eksperata i transfer znanja iz vodećih evropskih institucija.

Kompanija Inosens iz Novog Sada takođe se bavi inovacijama u poljoprivredi, i već učestvuje u više evropskih projekata, a jednu od uspešnih priča, kada je reč o saradnji IT sektora i poljoprivrede, predstavlja i pomenuti LOGIT Solutions. Njihovo rešenje AgriSens u drugom kvartalu 2017. godine dobilo je novo ime – Agremo.

- U martu ove godine dobili smo titulu najčešće korišćene aplikacije za poljoprivredu na američkoj platformi DroneDeploy. Nedavno smo lansirali našu sopstvenu platformu i obogatili je dodatnim analizama, pa su korisnici sada posebno zadovoljni time što su u mogućnosti da sve svoje analize čuvaju na jednom mestu i da prate razvoj svojih biljaka - kažu iz LOGIT Solutions-a u razgovoru za eKapiju.

Nedavno su stigli do broja od 2.000 korisnika koji dolaze iz više od 50 različitih zemalja, a kada je reč o planovima, u narednom periodu nameravaju da se posvete i razvoju novih ideja, kao i da nastave da održavaju dijalog sa korisnicima i stručnjacima. Ovih dana upravo učestvuju na InfoAg konferenciji u Sent Luisu (SAD).

(Foto: isak55/shutterstock.com)
- Ovaj sajam je jedan od najbitnijih skupova za sve one koji se interesuju za nove tehnologije u poljoprivredi. Nedavno smo učestvovali i na prvom Evropskom kongresu posvećenom dron tehnologiji u Briselu, gde je naš direktor Milan Dobrota moderirao panel o preciznoj poljoprivredi - navode iz Logita.

Projekat nagrađen na konkursu NLB banke - DigiKmet podrazumeva automatizaciju navodnjavanja i drugih procesa u plasteničkoj i proizvodnji na poljima, uz korišćenje odgovarajućeg softvera i hardvera i povezivanje informacija sa interneta o meteorološkoj slici i prognozi padavina na mikrolokalitetu. Autor projekta Nikola Šijan ovu tehnologiju zasad primenjuje na lokalu, u svom i domaćinstvima svojih prijatelja, a kako je rekao za eKapiju, planira njeno dalje usavršavanje i zatim izvoz, najpre u Bugarsku, odakle već ima upite za saradnju.

Pametna poljoprivreda kao konkurentska prednost

Kada je reč o budućoj saradnji dve možda i najperspektivnije grane srpske privrede, Zoja Kukić smatra da će se, kao i u svakoj drugoj industriji, nakon postepenog "ulaska", tek kreirati novi načini za optimizaciju i napredak.

- S tim u vezi, perspektiva saradnje između ove dve oblasti je sigurna, i ja verujem - svetla. Velika prilika za naše poljoprivrednike je da što pre krenu sa upotrebom različitih pametnih uređaja i softvera koji će im olakšati posao i povećati prinose, jer će jednog dana to biti standard, a sada može biti odlična konkurentska prednost - savetuje sagovornica eKapije agrarnim proizvođačima.

Na tom putu, poljoprivrednicima bi sigurno značilo da i država prepozna značaj ovog povezivanja i možda u nekom narednom periodu ponudi podršku, na primer u vidu edukacije ili subvencija za nabavku IT sistema koji će im unaprediti proizvodnju i omogućiti uspešniji nastup na tržištu.

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.