NavMenu

Startapovi za klimatske tehnologije prikupili 32 mlrd USD

Izvor: Tanjug Utorak, 26.10.2021. 17:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: lovelyday12/shutterstock.com)Ilustracija
Startap kompanije koje rade na razvoju tehnologija za borbu protiv klimatskih promena prikupile su do sada u tekućoj godini rekordnih 32 mlrd USD na globalnom nivou, prema objavljenim rezultatima jednog istraživanja.

Količina novca za projekte tzv. rizičnog kapitala (venture capital) koja se slila do sada u ovoj godini u klimatske tehnologije već je premašila ukupan iznos za celu 2020, navodi se u izveštaju kompanije za analizu rizičnog kapitala Dilrum i reklamne agencije London & Partners, prenosi CNBC.

Istovremeno, ulaganja u klimatske tehnologije su se više nego učetvorostručila u odnosu na 2016. godinu, kada su investitori podržali novoosnovane kompanije u ovom sektoru sa samo 6,6 mlrd USD.

Evropa je najbrže rastući region na globalnom nivou po ulaganjima u klimatske tehnologije, odnosno u tehnološke kompanije koje rade na smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte ili na rešavanju posledica klimatskih promena.

Evropska venture capital ulaganja u startap kompanije u oblasti klimatskih tehnologija su u ovoj godini sedam puta veća u odnosu na 2016. godinu, pri čemu je iznos porastao sa 1,1 mlrd USD na 8 mlrd USD, navodi se u izveštaju.


Sa izuzetkom Zalivske oblasti u Kaliforniji, London je dom najveće koncentracije startap kompanija u oblasti klimatskih tehnologija, dodaje se. U britanskoj prestonici je, kako se navodi, od postizanja Pariskog sporazuma o klimi 2015. osnovano 416 novih preduzeća koje se bave klimatskim tehnologijama, a njihova zajednička vrednost se procenjuje na 28 mlrd USD.

Ipak, između 2016. i 2021. godine, najviše sredstava su na tržištima kapitala prikupili klimatskih startapovi u SAD-u, a prate ih rivali u Kini, Švedskoj i Velikoj Britaniji, piše u izveštaju bez preciziranja iznosa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.