NavMenu

Raspisan regionalni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje ekološkog naselja u Petrovaradinu (VIDEO)

Izvor: Gradnja.rs Četvrtak, 23.06.2022. 11:16
Komentari
Podeli
(Foto: fotos1992/Pixabay)
Data Investment, u saradnji sa kompanijama Xella Srbija, Energy Net, Home Concept, Aling-Conel i Oblo Living raspisuje međunarodni, otvoreni, anketni, jednostepeni i anonimni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje ekološkog naselja u Petrovaradinu. Konkurs organizuje i sprovodi portal Gradnja.rs.

Cilj konkursa je da se izaberu najkvalitetnija rešenja u pogledu oblikovanja, uklapanja u okruženje i prostorne organizacije naselja, uz zadovoljenje visokih standarda energetske efikasnosti.

Predmetna lokacija od oko 1,2 hektara nalazi se u Petrovaradinu (IV gradska zona), u delu novosadskog naselja Karagača, na desetak minuta od gradskog centra. Reč je o opštoj stambenoj zoni u naseljima srednjih gustina sa dva ili više tipova stambene izgradnje. Lokacija se nalazi u delu Novog Sada koji prolazi kroz korenitu transformaciju pojavnosti, sadržaja i identiteta - od periferne zone do vredne gradske lokacije poželjne za porodični život.

Zadatak konkursa je da se osmisli funkcionalno i oblikovno atraktivno idejno rešenje stambenog naselja energetski efikasnih kuća u specifičnom ambijentu novosadskog predgrađa. Po svojoj strukturi i sadržaju, zadatak konkursa se sastoji iz tri dela: (1) urbanističkog, (2) arhitektonskog i (3) tehnološkog.

Prvi deo odnosi se na urbanističko rešenje i postavku Eko naselja od 14 objekata, usklađenih parametara izgrađenosti, stambenih tipologija i volumena.

Drugi deo zadatka odnosi se na izradu idejnog arhitektonskog rešenja jedne tipske porodične kuće u sklopu sa elementima pejzažnog uređenja.

Treći deo zadatka odnosi se na predlog scenarija energetske efikasnosti i održivosti, a primenom preporučenih materijala i sistema.

Konkurs počinje 23. maja i traje osam nedelja. Krajnji rok za dostavu radova je 18. jul. Sva pitanja učesnici mogu postavljati najkasnije do 11. jula. Objava rezultata je 28. jula na portalu Gradnja.

Po karakteru konkurs je anketni, jednostepeni i međunarodni. Pravo učešća na konkursu imaju sve arhitekte, odnosno arhitektonski biroi iz bivših jugoslovenskih republika, pod uslovom da najmanje jedan član tima bude arhitekta sa licencom.

Prijava za učešće je obavezna i može se izvršiti popunjavanjem online formulara.

Podloge, konkursni materijal i prateću dokumentaciju učesnici mogu preuzeti OVDE.

Ukoliko do utvrđenog roka pristigne najmanje 10 radova koji zadovoljavaju propozicije konkursa, stručni žiri će dodeliti sledeće nagrade u ukupnom iznosu neto nagradnog fonda od 12.000 EUR:

- prva nagrada 7.000 EUR;
- druga nagrada 3.000 EUR;
- treća nagrada 2.000 EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.