NavMenu

Nove zgrade na Novom Beogradu - Na uglu Trešnjinog cveta i Mihajla Pupina predviđena gradnja kule od 80 m (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 24.01.2022. 09:07
Komentari
Podeli
(Foto: PAGE Consortium/Plan detaljne regulacije)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda objavio je rani javni uvid povodom izrade PDR za deo novobeogradskog bloka 11a, kojim je na uglu Ulica Trešnjinog cveta i Bulevara Mihajla Pupina predviđena izgradnja kule visine do 80 m.

Izradi plana detaljne regulacije za deo bloka 11a, kako se navodi, pristupilo se na inicijativu pravnog lica, privrednog društva Kantata iz Beograda, vlasnika parcela u okviru granice predloženog plana. Ukupna površina plana je oko 4 ha.

Nosilac izrade plana je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, a obrađivač PAGE Consortium doo.

U blizini parcele nalaze se objekat hotela Falensteiner, poslovni centar Danube, stambeno poslovni objekat Grawe, Kineski kulturni centar Konfučije i stambeno poslovni objekti.
(Foto: PAGE Consortium/Plan detaljne regulacije)
Na ovoj lokaciji se planira izgradnja "visokog objekta", a kako je navedeno u čl. 5 Odluke o izradi Plana detaljne regulacije za deo bloka 11a, na uglu Ulica Trešnjinog cveta i Bulevara Mihajla Pupina: "Ukoliko se planira izgradnja visokih objekata, za potrebe izrade Plana detaljne regulacije, potrebno je uraditi Analizu i potvrdu ispunjenosti kriterijuma za izgradnju visokih objekata na predmetnoj lokaciji, a u svemu u skladu sa Planom generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave - grad Beograd, celine I-XIX (Sl. list grada Beograda 20/16, 97/16, 69/17, 97/17 i 72/21 )."

- U skladu sa navedenim, urađena je Analiza, a izvod iz Analize je sastavni deo Elaborata za Rani javni uvid - piše u PDR-u.

U području koje se analizira, u neposrednoj okolini u radijusu od 250 m, postojeći objekti su različite spratnosti i volumena. Stambeni objekti su u formi dugačkih lamela ili slobodnostojećih objekata različite spratnosti u zavisnosti od tipologije bloka. Najviši su objekti u bloku 30 gde je grupacija solitera dijagonalno od predmetne lokacije spratnosti P+17.

U bloku 12 objekti su visine P+7+Ps, s tim što je ceo blok podignut na platformu visine jednog do dva sprata, čime se dobija utisak veće spratnosti i visine. Gabariti komercijalnih objekata su, kako se navodi u planu "mnogo veće površine od stambenih ili stambeno poslovnih objekata".

Predviđena visina kule na uglu parcele je 80 m, a kako se može videti iz orijentaciog prikaza planiranih kapaciteta, planirana je gradnja 14.000 m2 open space poslovnog prostora.

Kako je navedeno u planu, osnovna namena površina su mešoviti gradski centri koji podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem. Reč je o odnosu stanovanje:poslovanje 0-80%:20%-100%.

U prizemlju planiranih objekata obavezni su komercijalni sadržaji.

Rani javni uvid trajaće do 7. februara 2022. godine, a detalje pogledajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.