NavMenu

Nova nada za uređenje kompleksa na jezeru u Resniku - Nakon višegodišnjeg čekanja završen PDR sportskog centra

Izvor: eKapija Nedelja, 13.08.2017. 20:06
Komentari
Podeli
Obuhvat planaObuhvat plana
Nova turistička sezona, skoro po pravilu, svake godine donese i nove najave za resničko jezero. Dok stanovnici ovog naselja u opštini Rakovica najčešće sa podozrenjem odmahuju glavom, znajući kakvo je stanje na jezeru, gradske i opštinske vlasti obećavaju investicije, razvoj, terene, turističke sadržaje... Obećanjima se više niko i ne raduje, a jezero u Resniku, poznato i kao Pariguz, uporno čeka bolje dane. Zbog zagađenja, kao i otpadnih voda koje iz lokalnih kuća dolaze do same akumulacije, u nezavidnom je stanju.

Najnovija vest, ipak, donela je ono bez čega prave priče o ulaganjima i ne može da bude - dugoočekivani Plan detaljne regulacije Sportskog centra Jezero u Resniku. Ovaj dokument, koji je na javnom uvidu do 29. avgusta, omogućiće da lokalna samouprava ponudi lokaciju investitorima, kažu u Opštini Rakovica za eKapiju.

Sama GO Rakovica je, sugestijama i primedbama, aktivno učestvovala u izradi plana detaljne regulacije za jezero, čiji je naručilac Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

- Povod za izradu plana je inicijativa Gradske opštine Rakovica za izradu dokumenta koji bi predstavljao osnov za realizaciju sportsko-rekreativnog centra uz postojeću akumulaciju u Resniku. Realizacija takvog centra donela bi višestruku društveno-ekonomsku korist za stanovnike naselja Resnik i za širu zajednicu - kažu u Direkciji za izgradnju i građevinsko zemljište grada Beograda.

Tereni, prostor za rekreaciju, zatvoreni sportski objekat

Površina plana iznosi 24,3 hektara, a granicom je obuhvaćen deo teritorije Rakovice severno od postojeće akumulacije. U obuhvatu plana je i postojeća šuma južno od jezera, koja se delom nalazi na teritoriji opštine Rakovica, a delom na teritoriji opštine Voždovac.

Planirani su i košarkaški tereni (Foto: Goran Parezanović)Planirani su i košarkaški tereni
Pored saobraćajnica, parkinga, biciklističke staze i zadržavanja postojeće šume, predviđena je i izgradnja sportskih kompleksa u nekoliko blokova, koji će biti namenjeni za rekreativne aktivnosti stanovništva, treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na lokalnom nivou, kao i izvođenje nastave fizičkog obrazovanja dece i omladine. Planirani su i zatvoreni sportski objekat i otvoreni tereni za košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal, tenis, klizalište, odbojku i fudbal na pesku, kao i otvoreni sportski poligoni i sportsko-komercijalni centar, navedeno je u tekstu PDR.

U priobalju jezera planirane su celine za odmor, razonodu, igru i zabavu dece. U okviru rekreativnih površina biće omogućeno postavljanje mobilijara - klupe, ležaljke, ljuljaške, klackalice, tobogani, rekreativnih sadržaja - otvorene teretane sa sportskim rekvizitim), kao i pratećih komercijalnih delatnosti - trgovina i ugostiteljstvo.

Plan daje mogućnost fazne izgradnje, a u prvoj fazi realizacije biće potrebno izvršiti čišćenje akumulacije i ukidanje postojećih ispusta upotrebljenih voda u jezero i potok, zatim realizovati pristupnu saobraćajnicu sa planiranim parkinzima, kao i planiranu komunalnu stazu, sa pešačkom i biciklističkom stazom i pripadajućom infrastrukturom.

Rešiti problem kanalizacije

Kako bi se ideja o izgradnji sportsko-rekreativnog kompleksa na jezeru u Resniku sprovela u delo, blio je neophodno izraditi plansku dokumentaciju, kažu u lokalnoj samoupravi.

- Bez ovog dokumenta nije bilo moguće lokaciju ponuditi investitorima. GO Rakovica je u međuvremenu izradila Studiju o izvodljivosti, dok je Institut Jaroslav Černi izradio projekat čišćenja jezera. Izrađeno je idejno rešenje sportsko-rekreativnog kompleksa, prema kojem je rađen Plan detaljne regulacije za jezero - navode za eKapiju.

Naredni korak jeste uređenje komunalne infrastrukture, vele naši sagovornici. Planirana je izgradnja kanalizacije kojom će biti sprečeno dalje zagađenje jezera iz jednog dela domaćinstava, kao i izgradnja pristupne saobraćajnice.

Pre predavanja lokacije investitoru, mora se rešiti stari problem kanalizacije (Foto: Smith1972/shutterstock.com)Pre predavanja lokacije investitoru, mora se rešiti stari problem kanalizacije
- Pre nego što lokacija bude predate budućem investitoru, rešiće se problem otpadnih voda koje se iz jednog dela domaćinstava slivaju u jezero. Projekat izgradnje kanalizacije postoji, ali on je zastareo, te će sada biti izmenjen i prilagođen novom Zakonu o planiranju i izgradnji, što će finansirati Gradska opština Rakovica. Time će se stvoriti uslovi da Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izgradi kanalizaciju.


Izgradnju pristupne saobraćajnice, koja će povezati jezero sa ostatkom Resnika i Beograda, opština će finansirati sopstvenim sredstvima, obećavaju, "nakon što se reše imovinsko-pravna pitanja"

Trenutno je, naime, prilaz jezeru moguć samo kroz uslužni put, koji ne ispunjava uslove za normalan saobraćaj.

Tokom godina, pominjali su se i različiti investitori za ovaj kompleks. U nekom od ranijih razgovora za eKapiju, pre nekoliko godina, predstavnici lokalne samouprave pominjali su potencijalne ulagače iz Italije. Zapitali smo se - šta se desilo sa tim?

- Idejno rešenje izgradnje sportsko-rekreativnog kompleksa na jezeru u Resniku prezentovano je na mnogim skupovima u zemlji i inostranstvu. U promotivne svrhe izrađena je dvojezična brošura i video prezentacija idejnog rešenja. Mnogi potencijalni investitori, među kojima su bili i oni iz Italije, iskazali su interesovanje. Ipak, kao što je prethodno pomenuto, da bi se lokacija ponudila investitorima moraju se završiti planska dokumenta - kažu za eKapiju, dodajući "da je planska dokumentacija postojala, do sada bi se već ušlo u realizaciju projekta".

Tokom prošle godine organizovano je više masovnih akcija uređenja zelenih površina oko jezera u kojima je učesvovalo više stotina zaposlenih u Opštini, kao i stanovnici Resnika. Čitava površina je oplemenjena rustik garniturom, kao i klupicama, podsećaju.

Detalje Plana detaljne regulacije Sportskog centra Jezero u Resniku pogledajte u PDF fajlu. Glavno pitanje, ipak, i dalje ostaje - hoće li se za sve ovo, što je zamišljeno, nekada naći investitor...


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.