NavMenu

Majstori uskoro na Platou Milana Mladenovića - Do kraja 2017. i obnova poteza oko Skadarlije

Izvor: Politika Sreda, 09.08.2017. 09:23
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Zvuk mašina i graja majstora odzvanjaće sledećeg meseca na Platou Milana Mladenovića u Beogradu. Pretvaranje tog javnog prostora u još jedan urbani džep prva je faza obnove Dečanske ulice, između Makedonske i Nušićeve. Drvored, novo osvetljenje, klupe, "tepih" od granitnih ploča naći će se ispred Doma omladine Beograda, dok će sa bočne strane te kulturne institucije biti platforma na kojoj će moći da se sedi. Trafika ispred DOB-a biće uklonjena. Tako bi ceo potez trebalo da prodiše, a skulptura Sunce čuvenog vajara Dušana Džamonje na zgradi stecišta mladih biće uočljivija, piše Politika.

Ove detalje predvidele su arhitekte Zorica Savičić i Zoran Dmitrović, autorski tim koji je pre dve godine na konkursu za uređenje tri centralna trga – Trga republike, Terazija i Trga Nikole Pašića, osvojio prvu nagradu. Oni su tada osmislili i rešenje za Plato Milana Mladenovića.

– Parking i kontejneri će biti uklonjeni, a postavljen parking za bicikle. Sledeće godine uređujemo drugu stranu ulice gde se nalazi Muzička škola Mokranjac, zasadićemo drvored i trotoar popločati kamenom. Potom se uređuje deo Dečanske ulice, od Nušićeve do Trga Nikole Pašića. Duž trotoara biće provučena biciklistička staza, koja će povezati Bulevar kralja Aleksandra i Trg republike – ističe Milutin Folić, gradski urbanista, za list Politika.

On tvrdi da se nije odustalo ni od najkompleksnijeg graditeljskog zahvata, a to je ugradnja dva lifta na ulazu, odnosno izlazu iz podzemnog prolaza u Nušićevoj i Dečanskoj ulici. Jer, ideja je da zapuštene prečice ispod zemlje konačno mogu da koriste majke sa kolicima i svi oni koji se teže kreću.


Do kraja godine i ulice oko Skadarlije, jedne od najatraktivnijih turističkih zona, biće obnovljene. Majstori su se već iskrcali u Zetskoj, a čim tu ulicu srede, prelaze u Siminu, najavljuje Folić. Ta ulica od Emilijana Josimovića do Skadarske ostaje pešačka, a u delu prema Francuskoj moći će da krstare automobili, ali u takozvanom "specijalnom režimu", objašnjava gradski urbanista.

– To znači da će brzinu morati maksimalno da smanje, s obzirom na brojne pešake u tom delu. Isto će važiti i za Ulicu Emilijana Josimovića, koja neće biti isključivo pešačka. Ona i Simina će prema Francuskoj na kolovozu imati kamene kocke, dok će trotoari u tom i u pešačkim delovima Zetske i Simine biti od kamenih ploča. Deo Strahinjića bana, između Skadarske i Francuske ulice, biće obnovljen i tu će se naći i parking za bicikle. Sve te ulice dobiće novi drvored, rasvetu i klupe – najavljuje Folić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.