NavMenu

Novi izgled beogradskih ulica - Uskoro odluka o projektantima za rekonstrukciju Francuske ulice i uređenje platoa kod Vuka

Izvor: eKapija Sreda, 18.01.2017. 12:28
Komentari
Podeli
(Trg republike) Rekonstrukcijama u Beogradu nikad kraja, a između ostalog, na redu su i Francuska ulica, kao i uređenje platoa kod Vukovog spomenika.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograd zato je krajem prošle godine raspisala javni poziv za izradu tehničke dokumentacije za ova dva važna projekta.

Konkurs za ponuđače, za izradu dokumentacije o rekonstrukciji Francuske ulice, produžavan je nekoliko puta, a poslednji rok za dostavu ponuda bio je 16. decembar 2016. Kako za eKapiju kažu u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju, javni poziv je završen, ponude su stigle i otvorene su, a u toku je evaluacija.

- Uskoro se očekuje donošenje odluke o najpovoljnijem ponuđaču - naveli su u Direkciji.

Francusku ulicu očekuju velike promene, jer je predviđeno da se ona proširi za još jednu traku nauštrb trotoara sa obe strane, odnosno prostora gde se sada parkiraju automobili. Ako se ovo ostvari kroz Francusku će osim postojeće četri linije GSP-a, prolaziti i još barem šest linija. Ovim potezom bi se izmestila okretnica na Studentskom trgu, a deo Trga republike pretvorio u pešačku zonu.

Automobilski i autobuski saobraćaj će se iz Kolarčeve preusmeravati Makedonskom i Braće Jugovića do Francuske, dok će trolejbusi prelaziti preko popločanog dela Trga republike do Francuske, a zatim se preko Venizelosove slivati do nove okretnice čija bi gradnja uskoro trebalo da krene u Dunavskoj.

Moguće je da osim još jedne trake, Francuska ulica dobie i biciklističku stazu. Ukupna širina kolovoza predviđeno je da bude 12 metara, odnosno dve trake od po 2,75 i 3,25 u oba smera. I tako sve od Narodnog pozorišta do Donjeg Dorćola, od Braće Jugovića do Dunavske, u dužini od 1.010 metara. Pre nego što krene rekonstrukcija Francuske, biće završena trolejbuska okretnica u Dunavskoj ulici. Ovaj posao je na tenderu dobila grupa od šest ponuđača koju predvodi Beograd put.


Kada je reč o rekonstrukciji Trga republike, i tu su pripreme u toku, a izrada tehničke dokumentacije poverena je Saobraćajnom institutu CIP, koji je u posao ušao tokom decembra 2016.

Preuređenje platoa kod Vukovog spomenika od 9.300 m2 obuhvatiće uređenje sa obe strane, a planirani su i radovi sa strane gde su ETF i Mašinski fakultet. Poznato je da podzemni prolaz kod platoa prokišnjava tako da je predviđena nova hidroizolacija za njega, a radovima bi trebalo da bude obuhvaćena i fontana na platou.

U Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda kažu da je i za taj projekat u toku odabir najpovoljnije ponude, te da se uskoro očekuje odluka o tome kome će izrada dokumentacije biti poverena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.