NavMenu

Risan dobija turistički kompleks - Pogledajte kako je "Salt&Water Studio" zamislio budući izgled naselja kod Kotora (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 06.01.2015. 12:34
Komentari
Podeli
(Foto: superprostor.com)
Na konkursu za izradu Idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja turističkog naselja T2 u Risnu koji je raspisala Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog u saradnji sa IDC (International Development Corporation) pristiglo je 25 radova.

Pobednik i dobitnik nagrade od 6.000 EUR je beogradski studio "Normotic Studio", drugoplasirani je projekat Projektni biro M+ iz Novog Sada, a treća nagrada od 1.500 EUR pripala je firmi "Salt&Water Studio" iz Novog Sada.

Trećeplasirani novosadski autorski tim čine Svetlana Mojić, Nikola Stjelja, Marijana Papić i Mina Dačić.

Kako je navedeno u komentaru žirija, urbanistička matrica je dobro postavljena – rešenje je koncipirano na način poluotvorene blokovske grupacije u gusto izgrađenom tkivu. Projektovani objekti razvijaju nasleđenu matricu, grupišući se u cjelini od po tri objekata, stvarajući na taj način nov ambijentalni kvalitet, koncentrišući se oko težišnih tačaka –trgova.

Odabir materijala, posljedica su želje da se turistički kompleks integriše u okruženje i kodove arhitektonskog nasleđa karakterističnih za Boku, i želje da se unese doza modernog arhitektonskog jezika u prostor. Preovlađuju kamen, drvo, zidovi obrađeni malterom obojeni u bijelo, otvori svedene profilacije.

Centralni objekat, pozicioniran kod ulaza u kompleks turističkog naselja, prati isti arhitektonski jezik. U njemu se nalaze recepcija sa suvenirnicom, restoran i kafe sa bazenom. Spoj modernog i tradicionalnog arhitektonskog izraza je snažnog kontrasta (kamen-staklo) i unosi dinamiku.

S obzirom da su svi objekti odvojeni, ostavljena je mogućnost gradnje naselja po fazama. Koeficienti su iskorišćeni u potunosti čime je obezbjeđen ekonomski potencijal lokacije.

Prvoplasirani projekat možete pogledati OVDE, a kako izgleda ideja drugorangiranih projektanata OVDE.
Fotogalerija
Turističko naselje T2 Risan - Trećeplasirano rešenje Salt&Water Studio Novi Sad
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.