NavMenu

Miodrag Kostić, vlasnik "MK Grupe" – Bićemo prva prava srpska internacionalna kompanija

Izvor: eKapija Nedelja, 09.10.2011. 17:58
Komentari
Podeli

Miodrag KostićMiodrag Kostić

Sve su prilike da će "kralj oranica" i "kralj šećera", kako zovu Miodraga Kostića u Srbiji, uskoro posatati i kralj celokupnog agrara, i to ne samo u našoj zemlji. Sve bliže je, kako kaže, preuzimanju slovenačke "Žito grupe", grčkih "Hellenic Sugar" šećerana i apatinskog Brodogradilišta, a spekuliše se da je ušao i u trku za "Carnex". O zamerkama onima koji se "kunu u poljoprivredu", razlozima zašto veruje da će "MK grupa" biti prva prava srpska internacionalna kompanija i zašto u vreme krize planira izlazak na Londonsku berzu u intervju za "eKapiju" govori Miodrag Kostić.

eKapija: Nakon što ste otvorili silos u Ukrajini vredan 20 mil USD, gde su dalje usmerene investicije "MK Grupe"? Da li je realno očekivati novi investicioni ciklus?

- "MK grupa" je relativno nezadužena kompanija u ovom, za većinu, teškom vremenu nelikvidnosti. Mi problem nelikvidnosti nemamo, pogotovu što nam je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila povoljan kredit (80 mil EUR). Mi ćemo sigurno taj novac uložiti u dalji razvoj kompanije, u core biznis – u agrar i sve što je vezano za agrar.

eKapija: Iako Vladi prigovarate na mnogo poteza, ipak glavna zamerka Vam i dalje ostaje upravo nizak nivo izdvajanja za agrar u budžetu Srbije?

- Apsolutno, ali to nije moja privatna volja nego samo logičan potez ukoliko se sledi praksa razvijenih evropskih zemalja gde je agrarni budžet veći, čak i u zemljama koje imaju drastično veći budžet, a udeo poljoprivrede mnogo manji nego što je u našoj privredi. Totalna nelogičnost, da mi kao zemlja čija poljoprivreda ima visok udeo u BDP, a BDP je relativno mali, imamo izuzetno mali procenat od 3% izdvajanja za poljoprivredu u budžetu. E to nema nikakve logike. A svi se kunu i pričaju kako je poljoprivreda šansa naše države. Pa ne može da bude šansa, ako joj ne posvećuju dovoljno pažnje.

eKapija: Povoljan kredit koji je "MK Grupa" dobila ipak je zeleno svetlo da je situacija u finansiranju agrara nešto malo bolja. Osim kredita vašoj kompaniji, EBRD je poslovnim bankama u Srbiji odobrila ukupno 50 mil EUR, u cilju podele rizika pri davanju kredita srpskim poljoprivrednim preduzećima za sezonske potrebe obrtnog kapitala, koristeći kao obezbeđenje javne skladišnice. Da li bi bilo bolje da je taj novac usmeren u dugoročna kreditiranja, da se poljoprivrednicima ponude krediti na 10-20 godina, sa manjim kamatama?

- Ne, jer iako finansiraju potrebe za kratkoročnim obrtnim kapitalom, suština takvih kredita je stvaranje infrastrukture uz koju bi banke lakše pristupile tom tržištu. Sada komercijalne banke imaju problem jer nemaju tu infrastrukturu i te kolaterale da bi mogle da odobravaju više kredita poljoprivredi. Upravo obrnuto od onoga što ste rekli – mislim da će taj relativno mali iznos koji će pomoći razvoj infrastrukture kroz skladišnice itd, omogućiti i drastično veće finansiranje od strane banaka kada te skladišnice zažive kao vrednosni dokument.

eKapija: Pre nekoliko meseci govorili ste da će gro ulaganja "MK Grupe" ići u sektor obnovljivih izvora energije. Šta se dešava na tom polju, budući da već dugo ne pominjete najavljenu investiciju u vetropark kod Vršca?

- Ako država ništa ne učini na razvoju infrastrukture, i administrativne i institucionalne, takve investicije kao što je vetropark ići će i dalje sporo. Naime, mi već 30 meseci čekamo građevinsku dozvolu da možemo da krenemo sa tim projektom.

eKapija: Da li i kada očekujete da bi mogli preuzeti slovenačku "Žito grupu"?

- S obzirom na to da smo dostavili najbolju ponudu optimista sam i očekujem preuzimanje. Potpis na ugovor bi mogli očekivati za mesec dana kada država Slovenija i fondovi treba da odluče da li prihvataju našu ponudu.

Miodrag KostićMiodrag Kostić

eKapija: A Brodogradilište u Apatinu?

- Čekamo odluku stečajnog sudije, ali verujemo da ćemo i njih ih uskoro preuzeti.

eKapija: Posle Ukrajine, i Slovenije, koja su sledeća tržišta na koja ciljate?

- Naš cilj je da u narednih nekoliko godina imamo 35% ukupnog prihoda i 50% profita sa tržišta van Srbije. Praktično ćemo postati prva prava internacionalna srpska kompanija.

eKapija: Najavili ste izlazak na Londonsku berzu sledeće godine. Koliko je ta najava realna, budući da ste još 2007. najavljivali takav potez?

- Mi smo 2007. godine bili bukvalno pred izlaskom i onda se u roku u mesec dana kriza već desila. Da je kriza počela dva meseca kasnije mi bi već bili listirani na Londonskoj berzi.

eKapija: Ali ni sada stanje na tržištu kapitala nije baš zavidno, da li je onda pravi momenat za izlazak?

- Slažem se da nije baš najpovoljniji, i to je ono što je loše. Sa druge strane, ono što je dobro jeste to što za agrar, energetiku i obnovljive izvore energije i dalje postoji interesovanje investitora. Ako za nešto trenutno postoji interesovanje, onda postoji za ta tri sektora (kojima se i "MK Grupa" bavi) i to je ono na šta mi računamo.

eKapija: Godinama ste izbegavali srpsko tržište kapitala. Zašto?

- O našem tržištu kapitala ne mislim ništa, jer je mnogo malo. Naš razlog zašto izlazimo na berzu je što želimo da prikupimo do 300 mil EUR kapitala, a za to ne postoji mogućnost na bilo kom tržištu sem na londonskom ili eventualno na varšavskom.

J.Đ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.