NavMenu

Milena Cvetković, izvršni direktor Fabrike dečje hrane (BFF) - Brend Nutrino osvaja i tržište Afrike, kvalitetna dečja hrana ne poznaje granice

Izvor: Promo Petak, 30.10.2020. 08:46
Komentari
Podeli
Milena Cvetković (Foto: Fabrika dečje hrane - Baby Food Factory)Milena Cvetković
Drugu godišnjicu poslovanja Fabrika dečje hrane - Baby Food Factory proslavlja u izazovnim vremenima pandemije koronavirusa, ali su i krizna vremena potvrdila da kvalitetna dečja hrana ne poznaje granice. Brend Nutrino našao je svoj put i do mališana na afričkom kontinentu. Kriza ih je, ističu, naučila da brzo reaguju i prilagođavaju se tržištu, a u međuvremenu su razvili i novi brend - Nutrino Lab, funkcionalnu i zdravu hranu za odrasle.

Sa Milenom Cvetković, izvršnom direktorkom Baby Food Factory razgovarali smo o izazovima u poslovanju, inovacijama i tehnologijama koju koriste u proizvodnji, ali i osvajanju novih tržišta i planovima za naredni period

- Ova godina je izazovna za sve nas, puna neizvesnosti i stalnih promena. Poslovanje u kriznim vremenima nas je naučilo da brzo reagujemo, modifikujemo planove i prilagođavamo se trenutnim okolnostima. Kako je delatnost Fabrike dečje hrane proizvodnja prehrambrenih proizvoda, naš prioritet tokom krize je bio nesmetano snabdevanje tržišta i naših, najmlađih, konzumenata. U tom smislu smo uložili dosta truda da proizvodna delatnost ne stane i da uspešno odgovorimo na pojačane zahteve tržišta.

Kako se hrana za najmlađe svrstava u osnovne životne namirnice, smatram da je naša odgovornost, kao proizvođača, da pružimo pomoć društvu koje je pogođeno krizom, što smo i učinili kroz donaciju Nutrino proizvoda narodnim kuhinjama širom Srbije, bolničkim ustanovama koje zbrinjavaju najmlađe, kao i ustanovama koje pružaju zaštitu deci i omladini bez roditeljskog staranja.

Fabrika dečje hrane je i pre krize, zahvaljujući kvalitetu Nutrino proizvoda, obezbedila stabilnu poziciju na tržištu, što je dokaz da su ih kupci prepoznali i da im veruju. Šta pokazuju rezultati?

- Svi naši napori da i tokom čitave ove godine budemo pouzdan partner našim kupcima, tu poziciju su dodatno učvrstili. To pokazuju i rezultati, duplirali smo broj izvoznih tržišta, udeo naših proizvoda na tržištu beleži rast, upotpunili smo portfolio novim proizvodima i pored segmenta dečje hrane u kojem smo postali važan igrač, ušli smo u novu kategoriju, razvojem novog brenda funkcionalne i zdrave hrane za odrasle - Nutrino Lab. Zbog svega toga drugu godišnjicu poslovanja obeležavamo zadovoljni ostvarenim uspehom, uprkos svim preprekama na koje smo ove godine nailazili.

Fabrika dečje hrane (BFF) je opremljena visokoefikasnom tehničko-tehnološkom opremom velikih proizvodnih kapaciteta. Čitava fabrika, urađena je u takozvanim "panelima čistih soba", šta to konkretno znači za kvalitet proizvoda?

- Ono što našu fabriku svrstava u rang najsavremenijih svetskih i čini jedinstvenom tog tipa u regionu, jesu upravo oprema i tehnologija, koje garantuju proizvodnju u skladu sa najvišim standardima kvaliteta i bezbednosti dečje hrane. Sama fabrika je opremljena modernom opremom velikih kapaciteta, dok su tehničko-tehnološki procesi koje primenjujemo najsavremenija rešenja, pa je tako proces proizvodnje potpuno automatizovan i odvija se u kontinuitetu, što nam omogućava dobijanje zdravstveno bezbednih i kvalitetnih gotovih proizvoda.

Pojam čistih soba je poznat u vrlo osetljivim proizvodnjama i industrijama, kakva je farmaceutska, ili čak u operacionim salama gde je čistoća od presudne važnosti i reč je uslovima koji su iznad standarda u proizvodnji dečje hrane. To praktično znači da imamo sopstvenu mikroklimu u proizvodnom pogonu i da naši proizvodi nastaju u najčistijoj mogućoj sredini, čime smo napravili značajan iskorak u industriji. Dodatno, mikrobiološku ispravnost proizvoda garantuje proces pasterizacije, a način sterilizacije teglica na visokim temperaturama onemogućava razvoj mikroorganizama i obezbeđuje duži rok trajanja, iako u proizvodima nema konzervanasa i dodataka.

Koji su najznačajniji kvaliteti hrane koja se proizvodi u vašoj fabrici?

- Opredelili smo se za proces proizvodnje po visokim standardima u Baby food kvalitetu, jer kod proizvodnje dečje hrane nema kompromisa. Kako bismo osigurali da su naši proizvodi usaglašeni sa visoko postavljenim zahtevima i važećim Zakonima, Pravilnicima i Standardima, kontrolisanje i ispitivanje se sprovodi od prijema sirovina i ambalaže, do njihovog izlaska na tržište, a vrši se i njihovo praćenje do, kao i na samim policama prodajnih objekata.

Dokaz tome su i međunarodno priznate potvrde kvaliteta i bezbednosti kroz najviše sertifikate - HACCP, ISO 9001:2015 i FSSC 22000, što je dodatna sigurnost roditeljima da svojoj deci daju zaista najbolje proizvode. Takođe, od maja ove godine naši proizvodi poseduju i HALAL sertifikaciju, a pored ovih standarda, proizvodnja u pogonu se odvija i uz poštovanje GMP (good manufacture practice) i GHP (good hygiene practice).

Fabrika dečje hrane (Foto: Fabrika dečje hrane - Baby Food Factory)Fabrika dečje hrane
Koiko artikala proizvodite i koliki je udeo Nutrina na domaćem tržištu dečje hrane?

- Trenutno proizvodimo oko 130 artikala za različita tržišta, uglavnom u kategoriji dečje hrane. Brend Nutrino, pod kojim proizvodimo kompletan portfolio dečje hrane, ostvaruje odlične rezultate od samog početka i njegov udeo na domaćem tržištu trenutno iznosi 25%, a rezultati sa terena govore da taj procenat beleži pozitivan trend rasta. Ovaj rezultat nas svrstava među vodeće proizvođače dečje hrane, a verujem da ćemo u narednom periodu proširivanjem asortimana nastaviti sa povećanjem tržišnog udela i učvršćivanjem naše pozicije u industriji dečje hrane.

Da li ste od početka poslovanja širili proizvodni kapacitet? Koliko tona gotovih proizvoda fabrika proizvodi na dnevnom nivou?

- Proizvodni kapacitet fabrike je takav da nam omogućava da na dnevnom nivou proizvedemo i do 70 tona gotovih proizvoda, što na godišnjem nivou iznosi oko 22.000 tona gotove dečije hrane. Trenutno imamo 5 proizvodnih linija, ali je naš proizvodni pogon konstruisan tako da možemo da dupliramo kapacitete.

Na kojim tržištima poslujete? Da li je u planu širenje asortimana proizvoda i izlazak na nova tržišta?

- Pored zemalja regiona, Nutrino proizvodi su prisutni i u zemljama Evropske unije, u Rusiji, kao i u zemljama bivšeg SSSR-a. Ove godine smo otpočeli i osvajanje afričkog kontinenta, kroz ulazak na tržišta Zambije i Angole, a naša istraživanja i rezultati sa terena pokazuju da kvalitetna dečja hrana ne zna za granice, jer su korisnici izuzetno zadovoljni našim proizvodima, kao i da ovo tržište ima ogroman potencijal kada je u pitanju industrija dečje hrane. U narednom periodu planiramo dalje širenje unutar zemalja EU, Afrike i Azije.

Stabilan uspeh Nutrina nas je motivisao da razvijemo potpuno novi, Nutrino LAB asortiman, koji čine 100% prirodni pirei od voća i povrća, kao i sokovi bez ikakvih dodataka, namenjeni čitavoj porodici. Lansiranjem Nutrino LAB proizvoda, koji su jedinstveni na našem tržištu, drugu godišnjicu rada fabrike obeležavamo bogatiji za čitav jedan portfolio i proizvodnju proširujemo novom kategorijom proizvoda. Kreiranjem Nutirina pre dve godine postavili smo standarde u kvalitetnoj, zdravoj i prirodnoj dečjoj hrani, i sada te standarde želimo da postavimo u segmentu zdravih i funkcionalnih obroka, portfoliom proizvoda kakav na našem tržištu ne postoji.

Kakvi su planovi kompanije za narednu godinu?

- Za prve dve godine uradili smo mnogo i time postavili visoke ciljeve da nastavimo sa pozitivnim rezultatima, razvojem, inovacijama i kvalitetom kakav od nas potrošači očekuju. Zato nam i u narednoj godini prioritet ostaje dalji razvoj portfolija, kao i pozicioniranje u kategoriji zdrave hrane sa inovativnim, prirodnim i zdravim proizvodima, jer verujemo da tom segmentu tržišta zaista imamo šta da ponudimo. Istovremeno, očekuje nas i proces sertifikacije za proizvodnju organske bebi hrane, kojim nastavljamo naš put i misiju proizvodnje visoko-kvalitetne, prirodne i cenovno dostupne hrane, kako za decu, tako i za odrasle. Znanje, rad, posvećenost i usmerenost na uspeh su pokretači našeg tima, te sam sigurna da nas dalji uspesi tek očekuju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.