NavMenu

Serđo Markione - Čovek koji je spasao "Fiat"

Izvor: Politika Nedelja, 05.10.2008. 19:36
Komentari
Podeli

Kada je 1. juna 2004. godine Serđo Markjone došao na čelo Fijata kao izvršni direktor grupacije koja obuhvata brendove „fijat”, „alfa romeo”, „lanča”, komercijalna vozila i poljoprivredne mašine, malo je ko bio ubeđen da će ovaj pedesetšestogodišnji Italijan sa dvojnim državljanstvom, italijanskim i kanadskim, uspeti da za tako kratko vreme vrati u život posrnulog automobilskog giganta koji se posle skoro decenijske krize nalazio na rubu provalije.

Ponos italijanske industrije, torinski „Fijat”, dugo je lutao u svom proizvodnom programu, čak je pretila opasnost da ga preuzme „Dženeral motors”, a onda, na vrhuncu krize, predsednik Grupacije „Luka di Montezemolo” odlučio je da na čelo borda izvršnih direktora postavi Markjonea. Ostalo je istorija.

Serđo Markjone rođen je u gradu Kjetiju u regiji Abruzo u Italiji 1952. godine. Završio je studije na univerzitetu Vindzor u Torontu sa diplomom „master of biznis administrator“ 1980. godine, potom prava na Osgud hol louskul na univerzitetu Jork, a profesionalnu karijeru započeo je 1983. g u Kanadi u kompaniji „Dilojt i Tuš”, gde je ostao do 1985. g. Zatim prelazi u „Loson Mardon grup” u Torontu, a od 1989. radi kao potpredsednik u kompaniji „Gleneks”. Prelaskom u Evropu, obavlja visoke dužnosti u nekoliko švajcarskih finansijskih organizacija.

U „Fijat” je došao maja 2003. godine sa mesta izvršnog direktora švajcarske grupacije „Alusvis AG” i imenovan za člana borda direktora.

Pri preuzimanju glavne uloge u Torinu, krenuo je u odlučan raskid sa prošlošću i lutanjima u proizvodnom programu, najavivši da će „Fijat” biti ponovo na evropskom vrhu. Za samo dve godine svoje „vladavine” uspeo je da teškom gubitašu povrati profitabilnost i „Fijat” je već 2006. g. akcionarima počeo da isplaćuje prve dividende od 2002. godine. Postavio je i ambiciozni projekat od čak 23 nova modela automobila do 2010. godine, koji je dobrim delom već realizovan kroz modele „bravo”, „grande punto”, „fijat 500”… klase malih i srednjih gradskih vozila u kojoj je inače italijanski gigant decenijama pre krize bio vodeći u Evropi i svetu.

Trenutno „Fijat” je jedna od najbrže rastućih kompanija u ovoj oblasti u svetu a nesumnjiv dokaz za to je i investicija u pogone sada već bivše kragujevačke „Zastave” koja je postala „Fijat Srbija”. Ulaganjem 700 miliona evra u nove pogone Markjone najavljuje i nove modele i znatno povećanu proizvodnju za celu grupaciju „Fijat”.

Danas je ovaj Italijan jedan od najcenjenijih menadžera na svetu i svrstavaju ga uz rame sa Karlosom Gosnom, predsednikom grupacije „Reno – Nisan” i čuvenim Lijem Ajakokom, američkom legendom, čovekom koji je pre dve decenije spasao „Krajsler” od propasti. Trenutno u trećem mandatu obavlja dužnost predsednika Evropske asocijacije proizvođača motornih vozila (ACEA), potpredsednik je borda UBS (Union benk of Svis) i nosilac titule „Viteza rada”. Uz sve svoje nesumnjive sposobnosti veliki je zaljubljenik u „Ferarijeve” automobile. Jedan takav „ferari”, model „599 GTB fiorano”,3. novembra 2007. godine totalno je slupao na autoputu u Švajcarskoj. Srećom bez ikakvih posledica po sebe i druge učesnike u tom incidentu.

napomena : tekst je u potpunosti preuzet iz lista POLITIKA od 05.10.2008

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.