NavMenu

Dezinfekcija prostora nano srebrnom suvom maglom

ISTIČE: 15.06.2023.
Podeli


Od 2020. godine, proizvodni program kompanije ProtehnoM je obogaćen sa proizvodnjom sopstvenog biocida na bazi nanosrebra i mašina koje služe za efikasnu dezinfekciju svih vrsta materijala i površina, uključujući čak  i elektronske uređaje.
Pored same kompozicije biocida na bazi nano jona srebra, inovativan je i metod nanošenja putem suve magle koji ne ostavlja mrlje i kapljice i vrlo brzo čini bilo koju prostoriju celokupno i u potpunosti čistom i dugotrajno zaštićenom od svih mikroba.
 
Mašina za dezinfekciju prostora pomoću Piezo elemenata od sredstva u tečnom obliku pravi suvu maglu. Alkohol i vodonik peroksid, koji u startu uništavaju većinu mikroba vremenom isparavaju dok u porama  materijala ostaju joni srebra koji nastavljaju uništavanje preostalih mikroba i pružaju dugotrajnu zaštitu od stvaranja novih. Proces kompletne i sofisticirane dezinfekcije se sastoji iz dve faze:
– Nanošenje vlažne magle na sve površine osim elektronskih uredjaja.
– Nakon toga sledi postupak nanošenja suve magle  kako bi nano srebro ostalo u svim porama teže dostupnih delove prostorija, kopleksnijih elemenata i materijala. Suvom maglom se efikasno, bez rizika od oštećenja, dezinfikuju sve vrste elektronskih uređaja.
 
Maglu koju generiše mašina i koja se nakon procesa dezinfekcije zadržava u vazduhu zdravo je i udisati jer joni srebra imaju blagotvorno dejstvo na veliki broj zdravstvenih tegoba jer inhibiraju respiratorne enzime ćelije patogenog mikroorganizma. Joni srebra deluju kao katalizator, blokiraju određene enzime koje bakterije, virusi i gljivice koriste u svom metabolizmu, usled čega ovi izazivači bolesti ostaju bez kiseonika i hrane i raspadaju se. Nakon toga telo ih izbacuje pomoću sistema organa za izlučivanje. Ovaj proces se odvija toliko brzo i efikasno, da mikroorganizam ne stigne da mutira, odnosno da stekne otpornost. Istovremeno, ćelije našeg tkiva ostaju netaknute, jer su proces i mehanizam kojima one sebi obezbeđuju kiseonik drugačiji od onog koji upotrebljavaju mikrobi za isti proces. Ovaj uređaj je napravljen između ostalog za najsofisticiranije vidove dezinfekcije kao što su dezinfekcije u operacionim salama i dezinfekciju elektronskih uređaja koji se u njima koriste dok se upotrebnom nano srebrnog biocida postižu maksimalni i dugotrajni rezultati.