NavMenu

Investicioni bum u opštini Koceljeva – inostrane kompanije "pronašle" sebe u lokalnoj zoni

Izvor: eKapija Sreda, 21.03.2007. 11:15
Komentari
Podeli

Nivo direktnih stranih investicija po glavi stanovnika u opštini Koceljeva već je dostigao iznos od 1.500 EUR, što samo još jednom potvrđuje koliko interesovanje trenutno vlada za lokacijama i uslovima investiranja koje ta lokalna samouprava nudi svim zainteresovanim kompanijama, rekao je menadžer opštene Koceljeva Branislav Mićić u izjavi za "Ekapiju".

Prema njegovim rečima, projekat proširenja postojeće industrijske zone u toj opštini je, zahvaljujući podršci Vlade Srbije, već ušao u postupak svoje realizacije, dok su se nedavno pojavila još dva austrijska investitora voljna da svoje proizvodne pogone smeste baš na tom mestu.

- Novi delovi industrijske zone već su opremljeni vodovodnom infrastrukturom, a slična stvar bi veoma brzo trebalo da se dogodi i sa kanalizacijom i elektrifikacijom. Popunjavanje lokalne industrijske zone radićemo sistematski i sukcesivno, odnosno počećemo sa jednog njenog kraja i ići redom – objasnio je naš sagovornik, dodajući da je u sklopu jačanja svojih investicionih potencijala, opština Koceljeva nedavno formirala i Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, čije opremanje računarima su pomogli Stalna konferencija gradova i opština i Vlada Norveške.

Što se tiče austrijske kompanije "Rauh", koja je krajem jula 2006. godine kupila preduzeće "Voćar" u Koceljevi, Mićić kaže da su novi vlasnici dosad najavili investiciju od oko 11 mil EUR, zahvaljujući kojoj će proizvodna postrojenja fabrike doživeti obimnu rekonstrukciju, dok bi izrada prvih voćnih sokova trebalo da startuje početkom jula 2007. godine.

- Na sličan način napreduju i planovi ruskog "Fenix" koji je od lokalne samouprave zakupio građevinsko zemljište na 85 godina sa namerom da na njemu sagradi modernu proizvodnu halu površine oko 4.000 m2 u kojoj će se proizvoditi liker i vodka. Predstavnici "Fenix" trenutno čekaju na dobijanje još nekoliko saglasnosti čije izdavanje nije u nadležnosti opštine, nakon čega ulaze u realizaciju svoje investicije vredne između pet i sedam miliona EUR – ističe Mićić.

I. A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.