NavMenu

Šta ćemo plaćati skuplje zbog svađe Rusije i Evropske unije?

Izvor: Blic Petak, 21.03.2014. 08:53
Komentari
Podeli
Političku krizu u Ukrajini osetiće i građani Srbije na svojim džepovima. Ponajviše zbog mogućeg poskupljenja goriva, ali i druge robe čija cena zavisi od svetskih berzi.

Tomislav Mićović, sekretar Udruženja naftnih kompanija, za "Blic" objašnjava da se i ovog puta pokazalo da je cena sirove nafte i te kako osetljiva na političke krize. Ipak, pomeranja na svetskom tržištu, bar zasad, nisu velika.

- Nadamo se da i ako dođe do poskupljenja, ono neće biti veliko. Dobro je to što država u slučaju ozbiljnijih poremećaja može da umanji akcize i do 20% i tako zaštiti građane od velikih povećanja cena - kaže Mićović.

U NIS-u kažu da se situacija u Ukrajini neće odraziti na redovno snabdevanje tržišta naftom i naftnim derivatima, jer oni ove proizvode ne uvoze preko Ukrajine.

- Što se goriva tiče, cene na domaćem tržištu pratiće globalni trend cena sirove nafte i motornih goriva, ali NIS će se i dalje truditi da očuva konkurentne cene proizvoda - objašnjavaju u ovoj kompaniji.

Poskupljenje sirove nafte, nažalost, povlači i višu cenu gasa.

- Cena gasa određuje se po formuli - ako poskupi nafta, poskupeće i gas. Do ogromnog problema sa snabdevanjem gasom došlo bi ukoliko ekstremisti u Ukrajini zaista ostvare svoje pretnje i unište gasovod kojim Rusija doprema gas ka Ukrajini, pa dalje ka Evropi - kaže za "Blic" Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

Kako je Ukrajina jedan od najvećih izvoznika pšenice i kukuruza, kriza u ovoj zemlji već je počela da podiže cene žitarica.

- Kada se zemlja nađe u situaciji u kojoj je Ukrajina, kupci ne mogu da računaju na blagovremenu isporuku pšenice i kukuruza, pa se okreću drugim tržištima. Zbog manjka robe na tržištu, cena raste, a poskupljenja smo osetili i mi, jer je kilogram kukuruza već sa 15% na 17,5 dinara. Ako se kriza nastavi, moguć je i dalji rast cena - kaže Vukosav Saković, direktor "Žita Srbije".

Zoran Pralica iz Unije pekara kaže da ne razmišljaju o poskupljenju i podseća da pekari sa Vladom imaju dogovor da kupcima isporučuju beli hleb "sava" za 46 dinara. Dodaju i da, čak i u slučaju ekstremnijeg rasta cena žita, narednih meseci sigurno neće doći do pomeranja cena, a tu je i država koja u robnim rezervama ima oko 200.000 tona pšenice. Slično kažu i mesari koje već duže muči niska kupovna moć i smanjena potražnja za mesom.

- Ne verujem da će se dešavati bilo šta dramatično. Nama je u ovom slučaju veći problem to što je zbog pada ruske rublje za 20% skoro obesmišljen izvoz u Rusku federaciju, kaže Vukoje Muhadinović, generalni direktor MI "Topola".

Rezerve gasa do kraja godine

Srbija uvozi 90% gasa iz Rusije. Ukoliko "Gazprom" zavrne gasne slavine, a što je najavljeno zbog navodnog duga od 1,89 mlrd USD, nestašice bi najpre mogle da pogode balkanske zemlje, jer nemaju alternativni pravac za snabdevanje gasom. Prema rečima direktora "Dvora", skladište je "potpuno napunjeno" i rezervi gasa ima do kraja godine.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 20.3.2014.)




Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.