NavMenu

Bela voda a vino crveno - "Tikveš" promovisao vino koje su kritičari zvanično svrstali među najkvalitetnija na svetu

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.04.2012. 13:12
Komentari
Podeli

Filip KambiFilip Kambi

Prva vino sa prostora bivše Jugoslavije flaširano je u makedonskoj vinariji "Tikveš". Makedonci su prvi stavili i etiketu na bocu, a nedavno je njihovo novo vino dobila najbolje ocene koje je ikada ponelo neko vino sa naših prostora.

Tako je vinarija "Tikveš" juče u Beogradu predstavila ekskluzivno crveno vino "Bela Voda 2010" čiji izuzetan kvalitet potvrđuje i ocena od 94 poena na čuvenoj "Parkerovoj skali" . Na taj način, svrstano je među najkvalitetnija na svetu i najprestižnija u regionu, jer je prvo vino iz Makedonije koje je ocenjivao kritičar takve reputacije i jedino vino sa ovih prostora koje je tako visoko ocenjeno.

Zvaničnom predstavljanju ovog vina na tržištu Srbije, prisustvovao je i Filip Kambi (Philippe Cambie), jedan od pet vodećih svetskih enologa i jedan od kreatora crvenog vina "Bela Voda 2010".

Filip KambiFilip Kambi

- "Tikveš" vina predstavljaju zaista prijatno iznenađenje, pa je i rad na stvaranju linije teroar vina među kojima je i "Bela Voda 2010", za mene bio veliko zadovoljstvo i jedinstveno iskustvo. Ono što me inspiriše i čemu sam posvetio čitav svoj život je pronalaženje lokalnih, autohtonih sorti iz kojih se trudim da izvučem najbolje karakteristike podneblja kako bi stvorio vina svetskog kvaliteta. Zahvaljujući upotrebi inovativnih tehnologija, ovo vino u sebi sadrži sve karakteristike podneblja Bela Voda sa kog dolazi - izjavio je Filip Kambi.

Kapljica koja donosi sreću

Crveno Vino "Bela Voda 2010" je jedinstvena kupaža sorti vranac (30%) i plavac (70%) i mali deo je nedavno lansirane linije ekskluzivnih teroar (terroir) vina . Proizvedeno je u limitiranoj seriji od 16.000 boca, a osim Srbije i Makedonije, plasirano je i na tržište SAD.

Kako nam je rekao generalni direktor "Tikveša" za Srbiju Aleksandar Kokir ovo vino i dobra ocena , otvorili su vinariji vrata ka tržištu SAD.

Distribucija ovog vina u Srbiji ograničena je na odabrane ugostiteljske objekte, vinoteke i vinske barove, mesta u kojima se, prema rečima Kokira, "vino najbolje i služi".

Aleksandar Kokir i glavni enolog Marko StojakovićAleksandar Kokir i glavni enolog Marko Stojaković

Naziv "Bela voda", ova crvena kupaža, dobila je po nazivu lokaliteta-vinograda iz kojih potiče.

Najbrže rastuća vinarija

Generalni direktor za Srbiju kaže da je Tikveš najbrže rastuća vinarija u našoj zemlji. Trenutno zauzima četvrto mesto po tržišnom učešću, odmah iza tri domaća proizvođača. Time je i prva najveća "strana" vinarija u Srbiji.

Na pitanje kako je otvaranje sve većeg broja vinarija u Srbiji, tokom poslednjih nekoliko godina, uticalo na poslovanje "Tikveša", Aleksandar Kokir za "eKapiju" kaže:

- I pored toga mi rastemo. Prodaja "Tikveša" porasla je čak 80%. To su uglavnom manje vinarije koje nemaju kapacitet za veću proizvodnju i onda te kuće moraju da se takmiče višim cenama svojih vina. To na duži period nije održivo.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.