NavMenu

Da li znate sa kojim energetskim gigantima radi POWER COMM Beograd u svetu ?

Izvor: eKapija Petak, 28.04.2006. 10:21
Komentari
Podeli

Power Comm timPower Comm tim

Beogradska firma "Power comm", nakon višegodišnjeg poslovanja u inostranstvu, željna ozbiljnog posla i u Srbiji

Kvalitetan konsalting za domaće kupce

Osnivajući malu privatnu firmu pod nazivom "Power comm" d.o.o. - www.pcomm.co.yu - i to one, kako sam kaže, "teške 1999. godine", Beograđanin Aleksandar Štaljonić, inače inženjer elektrotehnike sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti visokog napona, imao je samo jednu želju - da znanje i sposobnost svog tek osnovanog preduzeća, najpre, dokaže pred zahtevnim investitorima u inostranstvu, a zatim da se sa takvim "vetrom u leđima" i zasluženim priznanjem vrati na srpsko tržište i upravo tu nastavi svoj razvoj i uspon.

Power Comm timPower Comm tim
(Aleksandar Štaljonić)

Međutim, sudbina je očigledno drugačije htela! Pa tako firma «Power comm» od svog osnivanja do danas, već šestu godinu za redom, najveći deo svojih kapaciteta isključivo upošljava "tamo negde preko", mada njen osnivač i direktor Aleksandar Štaljonić i dalje gaji nadu da će mu se pomenuti san kad tad ostvariti.

- "Power comm" d.o.o. je firma koja se bavi projektovanjem, inženjeringom, konsaltingom i izgradnjom trafo stanice visokog napona. Tu je reč o zaista kapitalnim infrastrukturnim projektima, za čije uspešno izvođenje su neophodni znanje i višegodišnje iskustvo, a čija realizacija obično zna da potraje i nekoliko godina - objašnjava Štaljonić.

Prema njegovim rečima, "Power comm" je do danas realizovao pet kapitalnih elektroenergetskih objekata/sistema i to četiri u Kuvajtu (za potrebe tamošnje nacionalne elektroprivrede) i jedan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (400 kilovoltna trafo stanica "Al Ain South West Gride Station"). Osim toga, stručnjaci te beogradske firme aktivno su učestvovali i u rekonstrukciji i modifikaciji visokonaponske trafo stanice u rafineriji ISLA na ostrvu Kurakao (Holandski Antili), zatim na izvođenju stručnog nadzora, ispitivanja i puštanja u rad Micubiši (Mitsubishi) Elektrane na istom ostrvu, inženjeringu i projektovanju trafo stanica "Burwel Substation" i "Fleet Substation-Extenzion" u Velikoj Britaniji, kao i sličnih objekata u Iranu i Meksiku.

- U svim tim projektima učestvovali smo kao podizvođači velikih i u oblasti elektroprivrede priznatih svetskih firmi, poput kompanija "VA TECH" i "Siemens" iz Austrije, "Mitsubishi"... Stalni angažman na tako krupnim i ozbiljnim poslovima jedan je od glavnih razloga zbog kojih "Power comm" tokom proteklih godina nije mogao više da se usresredi na srpsko tržište i da obimnije učestvuje u pojedinim elektroenergetskim projektima na ovim prostorima. Imajući u vidu da naša firma danas broji ukupno 14 zaposlenih, nije potrebno mnogo priče da bi se shvatilo da svaki veliki projekat u kom učestvujemo apsorbuje gotovo 100 odsto svih naših kapaciteta. Budući da nam je cilj od samog starta bio da u svemu što radimo pružamo maksimalan kvalitet i uslugu, nismo bili sigurni da tako nešto u isto vreme možemo ponuditi na dva geografski različita mesta, pa se zbog toga dosad i nismo upuštali u takvu avanturu - ističe naš sagovornik.

Međutim, na pitanje šta smatra najznačajnijim, dosad ostvarenim, rezultatom svoje firme, Štaljonić krajnje skromno kaže da je to, pre svega, činjenica da i nakon šest godina "Power comm" i dalje postoji, radi i razvija se, ali i to što je od svog osnivanja do danas ta firma bukvalno iznedrila desetak mladih i izuzetno dobrih inžinjera, koji su radeći u njoj naučili mnogo toga, stekli ogromno iskustvo i postali punopravni članovi Inženjerske komore Srbije.

Power Comm timPower Comm tim

S druge strane, komentarišući trenutne prilike na srpskom tržištu, kao i eventualne poslovne mogućnosti za "Power comm", Štaljonić kaže da je iz ugla firme koju vodi u Srbiji "najveća nesreća" to što je ovdašnje tržište "relativno malo da bi se na njemu iole često javljala potreba za izgradnjom visokonaponskih trafo stanica". Upravo zato, naglašava on, firma "Power comm" već uveliko radi na tome da svojim potencijalnim klijentima i korisnicima na srpskom tržištu ponudi nešto drugačiju vrstu usluge.

- Smatram da bi naše preduzeće u Srbiji moglo veoma dobro da posluje kao stručni konsultant. Iskustvo, znanje i međunarodni sertifikati su na našoj strani, a investitorima u Srbiji bi jedan takav servis bio od velike pomoći. Naravno, konkurencija je i u toj oblasti poslovanja već dosta jaka i razvijena, ali verujem da "Power comm", pre svega zahvaljujući kvalitetu usluge koju nudi, a zatim i mladosti koju okuplja, mogao da i u takvom ambijentu iskoristi šansu i zabeleži dobar rezultat - odlučan je Štaljonić.

Beogradska firma "Power comm" tokom 2004. i 2005. godine prošla je i čitav proces potvrde svog sistema rada, metodologije i tehnologije u okviru standarda ISO 9001/2000 i na kraju dobila to renomirano međunarodno priznanje. Što se tiče domaćih licenci, to preduzeće od novembra 2004. godine poseduje i zvanična rešenja Ministarstva za kapitalne investicije Republike Srbije u kojima piše da "Power comm" ispunjava sve uslove za obavljanje poslova kao što su izrada kompletne tehničke dokumentacije, ali i sama izgradnja elektroenergetskih instalacija visokog i srednjeg napona za trafo stanice od 110 i više kilovolti.

Ivan Aranđelović

urednik@ekapija.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.