NavMenu

Osnovan "Zeleni pul" poljoprivrednih preduzeća - Očekivana dobit u 2011. godini 3,3 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.04.2011. 08:59
Komentari
Podeli

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić održao je juče sastanak sa predstavnicima "zelenog pula" – petnaest kompanija iz oblasti poljoprivrede, u prostorijama preduzeća "Seme Tamiš" a.d. u Pančevu.

Ćirić je tom prilikom najavio da se u 2011. godini očekuje zajednička dobit tih preduzeća od približno 3,3 mil EUR, u odnosu na gubitak iz prošle godine od 2,3 mil EUR.

On je objasnio da "zeleni pul" čine kompanije kod kojih su raskinuti ugovori o privatizaciji i država je stala iza njih, tako da sada te firme koriste zajedničku mehanizaciju, imaju centralizovanu nabavku repromaterijala i obrađuju ukupno 19.500 hektara od čega je već 65% zasejano ratarskim kulturama.

- Ukupni prihodi svih 15 članica za nepunih godinu dana povećani su za između 3 i 4 mil EUR uz zajedničko delovanje "zelenog pula" i države - naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, ovakav način zajedničkog delovanja više preduzeća u jednoj grupaciji nešto je na čemu će resorno ministarstvo ubuduće insistirati.

Na taj način, kako je naveo, mogu se stvoriti uspešni privredni subjekti sposobni da proizvode, izmiruju svoje obaveze i izvoze.

Ćirić je poručio da je "zeleni pul" otvoren za pridruživanje novih preduzeća, pri čemu je napomenuo da je prvi prioritet tog udruženja finansijska i poslovna konsolidacija.

Tokom sastanka u Pančevu bilo je reči i o mogućnosti izvoza za Kuvajt koji je zainteresovan za poljoprivredne proizvode iz Srbije, a o čemu se i razgovaralo tokom nedavne posete državne delegacije, na čelu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, toj zemlji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.