NavMenu

Izabrano pobedničko idejno rešenje na konkursu za Studentski grad u Beogradu - Radovi bi trebalo da počnu u drugoj polovini 2024.

Izvor: eKapija Utorak, 07.02.2023. 15:49
Komentari
Podeli
Prvonagrađeno rešenje Studija Nous Architecture iz Turske (Foto: Nous Architecture)Prvonagrađeno rešenje Studija Nous Architecture iz Turske
Na izložbi u Palati Srbija predstavljeno je pobedničko idejno rešenje na javnom međunarodnom arhitektonsko-urbanističkom konkursu "Studentski grad - Beograd".

Imajući u vidu potrebu za povećanjem smeštajnih kapaciteta studentskih domova u okviru univerzitetskih centara, Ministarstvo prosvete je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), raspisalo konkurs za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata u kompleksu Studentski grad na Novom Beogradu, navedeno je u saopštenju. Konkurs je sprovelo Udruženje arhitekata Srbije.

Na konkurs je stigla 21 prijava, a žiri, kojim je predsedavala arhitekta dr Grozdana Šišović, jednoglasno je odlučio da prvu nagradu (u iznosu od 28.000 USD) dodeli Studiju Nous Architecture iz Turske. Iz ukupnog nagradnog fonda konkursa od 56.000 USD, osim prve nagrade, dva rešenja su nagrađena iznosima od po 7.000 USD, a pet sa po 2.800 USD.

Na osnovu izabranog pobedničkog rešenja, kao naredni korak, sledi izrada urbanističko-tehničke i projektne dokumentacije, nakon čega će Ministarstvo objaviti tender za izvođenje radova.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da su radovi na novom objektu u Studentskom gradu deo Projekta "Studentsko stanovanje", u okviru kog će biti završen i studentski dom u Nišu.

- Cilj Ministarstva je da obezbedi dodatne kapacitete, stvori dobre i ekonomski prihvatljive uslove za smeštaj studenata i na taj način da dodatni podstrek našim mladima da ostvare svoje ambicije, jer je smeštaj tokom studija i dalje je jedno od najvažnijih pitanja koje studenti koji studiraju van mesta stanovanja i njihovi roditelji rešavaju. Izgradnjom ovog doma u Studentskom gradu obezbedićemo još 1.000 dodatnih mesta za smeštaj studenata u Beogradu koji je naš najveći univerzitetski centar - rekao je ministar i dodao da bi radovi trebalo da počnu nakon izrade urbanističkog projekta i druge projektno-tehničke dokumentacije, u drugoj polovini 2024. godine.

Prema rečima ministra, procenjena vrednost radova i opremanja je oko 26,5 mil EUR, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije i kredita Razvojne banke Saveta Evrope (CEB), koja godinama podržava unapređivanje učeničkog i studentskog standarda u Srbiji.

Tim povodom, menadžerka CEB-a za Srbiju Nadežda Gročkova Leruste je izjavila:

- Mi u CEB-u smo izuzetno ponosni što u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete Srbije pomažemo u finansiranju vodećeg projekta koji će obrazovanje učiniti dostupnim ekonomski ugroženim studentima kroz pristupačniji i poboljšani smeštaj.

Poseban cilj konkursa bila je promocija principa cirkularne ekonomije i održive zelene gradnje, sa niskom potrošnjom energije, i njihova primena pri izgradnji objekata.

- Povećanjem broja visokoškolovanih mladih ljudi doprinosimo razvoju ekonomije koja se zasniva na znanju, što ima pozitivan uticaj na privredu i društvo, kao i na budući razvoj zemlje - rekao je Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.