NavMenu

Interceptor i PPOV Veliko selo - Projekti od kojih zavisi rešavanje višedecenijskog ekološkog problema Beograđana

Izvor: eKapija Utorak, 07.02.2023. 12:37
Komentari
Podeli
Istražni radovi Instituta Jaroslav Černi za potrebe izrade idejnih rešenja "Interceptora" (Foto: Žarko Sretenović, Institut Jaroslav Černi)Istražni radovi Instituta Jaroslav Černi za potrebe izrade idejnih rešenja "Interceptora"
Višedecenijski ekološki problem stanovnika Beograda - izlivanje otpadnih voda bez ikakvog prethodnog tretmana direktno u Savu i Dunav, biće na najsavremeniji način rešen realizacijom projekta izgradnje kanalizacionog kolektora Interceptor i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.

Planiranom dogradnjom kanalizacionog sistema i uspostavljanjem njegovog rada kao funkcionalne celine, naša prestonica će se, nakon više od jednog veka od definisanja osnovnog koncepta današnje kanalizacije, priključiti modernim velikim evropskim gradovima koji imaju razvijene kanalizacione sisteme i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV).

U cilju intenziviranja aktivnosti na rešavanju problematike kanalisanja i prečišćavanja otpadnih voda glavnog grada, Vlada Srbije, grad Beograd i kineska kompanija China Machinery Engineering Corporation (CMEC) su u januaru 2020. godine potpisali ugovor za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Centralnog kanalizacionog sistema grada Beograda. Ugovorom je obuhvaćena prva faza projekta, koja podrazumeva završetak izgradnje Interceptora i izgradnju prve faze savremenog PPOV-a, a ona obuhvata mehanički tretman sakupljene otpadne vode. Vrednost prve faze radova iznosi oko 272 mil EUR, dok će za drugu fazu, odnosno kompletiranje PPOV "Veliko Selo", koja obuhvata dogradnju linije vode i izgradnju linije mulja, biti potrebno između 500 i 600 mil EUR.

Na predlog kineske kompanije, a na osnovu svoje aktivne uloge na ovom poslu, Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi je nominovan za podizvođača, sa zadatkom angažovanja na najvećem delu istražnih i projektantskih aktivnosti u postupku formiranja tehničke dokumentacije. Institut je svoje prve aktivnosti na projektu Interceptor započeo još 1970-ih godina, kada je postavljen koncept Interceptora i PPOV Veliko Selo, od kada je angažovan na većini projekata u vezi sa glavnim objektima beogradskog kanalizacionog sistema (BKS).

Sredinom 2020. godine, po potpisivanju ugovora sa CMEC-om, institut je započeo svoje radove i istraživanja koja se tiču merenja količina i kvaliteta otpadnih voda u postojećem beogradskom kanalizacionom sistemu i koja imaju za cilj definisanje parametara za dimenzionisanje PPOV Veliko Selo. Institut je angažovan i za praćenje procesa izgradnje, testiranja i puštanja u pogon svih delova budućeg Centralnog kanalizacionog sistema obuhvaćenog ugovornom dokumentacijom.

U sprovođenju aktuelnih radova, Institutu Jaroslav Černi je poverena realizacija istražnih radova - geodetskih, geotehničkih, snimanja postojećih kolektorskih deonica, kao i radova na merenju količina i kvaliteta otpadnih voda i projektantskih aktivnosti za sve deonice Interceptora.
Obuhvat projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda: crno – izgrađene deonice, crveno – novoprojektovane deonice (Foto: Institut Jaroslav Černi)Obuhvat projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda: crno – izgrađene deonice,  crveno – novoprojektovane deonice

Sistem Interceptor je predviđen kao rešenje za prikupljanje i odvođenje otpadnih i dela atmosferskih voda sa područja centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda do budućeg PPOV Veliko Selo. Jedan od bitnih uslova za povezivanje postojećeg kanalizacionog sistema na Interceptor je smanjenje učešća atmosferskih voda u ukupnim količinama i na taj način minimiziranje hidrauličkog opterećenje PPOV tokom kišnog perioda, što treba da uslovi efikasniji rad postrojenja. Ovim sistemom evakuišu se otpadne vode sa teritorije opština Novi Beograd, Stari grad, Vračar, Savski venac, Zvezdara i Rakovica, i dela opština Zemun, Čukarica, Voždovac i Palilula.

Projekat će imati izuzetno pozitivne efekte u pogledu zaštite životne sredine na teritoriji grada Beograda, kao i u pogledu očuvanja i unapređenja kvaliteta reka Save i Dunava, u koje se trenutno izlivaju neprečišćene otpadne vode. Izgradnjom PPOV Veliko Selo, kapaciteta oko 1.500.000 ekvivalentnih stanovnika (ES), biće obezbeđeno prečišćavanje oko 85% otpadnih voda sa područja koje obuhvata beogradski kanalizacioni sistem.

U periodu od 2020. do 2022. godine Institut Jaroslav Černi je sproveo sve istražne radove i na nivou idejnog rešenja izradio projektnu dokumentaciju za sve deonice Interceptora (izuzev samog PPOV Veliko Selo - deonica 13), pri čemu su za deonicu 11 KCS Ušće Nova i deonicu 10 Tunel Hitna pomoć – Venizelosova izdati i lokacijski uslovi, čime su se stvorili uslovi za izradu projektne dokumentacije višeg nivoa za potrebe izvođenja radova


Do sada je u različitim vremenskim intervalima izgrađeno oko 8 km kolektorskih deonica Interceptora, dok dužina nedostajućih kolektorskih deonica Interceptora iznosi oko 10 km. Nastavak izgradnje kolektora Interceptor obuhvata povezivanje svih postojećih, kao i novoprojektovanih deonica, sa budućim PPOV Veliko Selo, zatim dogradnju i rekonstrukciju dve najveće kanalizacione crpne stanice u gradu Ušće-Nova i Mostar, kao i projektovanje značajnog broja tunelskih deonica. Sva idejna rešenja za ovaj projekat Institut Jaroslav Černi uradio je u skladu sa savremenim dostignućima iz oblasti komunalne hidrotehnike i tunelogradnje, što su potvrdili kineski partneri, kao i stručna kontrola krajnjeg korisnika – JKP Beogradski vodovod i kanalizacija.

Prilikom projektovanja kanalizacionih crpnih stanica, pored primene složenih i savremenih tehničkih rešenja, naročito je vođeno računa o postizanju arhitektonskog i pejzažnog sklada nadzemnog dela objekta i njegovom ambijentalnom uklapanju u šire okruženje.
Predviđeno uklapanje KCS "Ušće-Nova" u ambijent parka Ušće (Foto: Institut Jaroslav Černi)Predviđeno uklapanje KCS "Ušće-Nova" u ambijent parka Ušće
Pri izradi projektnih rešenja, kojima je definisana i tehnologija gradnje nedostajućih kolektorskih deonica, projektanti su posvetili izuzetnu pažnju uticaju gradnje ovako velikog sistema na očuvanje funkcionisanja grada, pre svega na rad postojećeg kanalizacionog sistema, saobraćajne infrastrukture, kao i ostalih komunalnih instalacija - vodovodnih, elektroenergetskih, telekomunikacionih, kako bi se u što većoj meri očuvalo nesmetano odvijanje svakodnevnog života građana Beograda.

Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi, sa nosiocima javne vlasti, predstavnicima republičkih i gradskih institucija, učestvuje u radu novoformirane radne grupe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zadužene za projekat izgradnje najvećeg sistema za kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji Interceptor i PPOV Veliko Selo, čiji je cilj da se ubrza nastavak realizacije ovog važnog projekta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.