NavMenu

Postrojenja za preradu otpadnih voda dobijaju Beograd, Niš, Kovin, Požega, Užice, Arilje, TENT B - Retrospektiva 2022, investicije u oblasti ekologije

Izvor: eKapija Utorak, 24.01.2023. 10:19
Komentari
Podeli

(Foto: gameanna/shutterstock.com)
Kada je reč o investicijama u oblasti ekologije u 2022. godini, najveću pažnju čitalaca eKapije izazvale su priče o izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda.

U Krnjači je najavljena gradnja fabrike za preradu otpadnih voda i 82 kilometra kanalizacije na levoj obali Dunava. Niš će, kako je saopšteno, dobiti najveće postrojenje za preradu otpadnih voda u Srbiji, a najavljena je gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i u kompleksu TENT B, zatim u Kovinu, kao i izgradnja regionalnog postrojenja koje će pokrivati teritoriju Požege, Užice i Arilje. Takođe, predviđena je rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje vode Jezero na Makišu.

Pred vama je lista najčitanijih investicija u oblasti ekologije u 2022. godini.


1. Fabrika za preradu otpadnih voda i 82 kilometra kanalizacije na levoj obali Dunava u Beogradu

Gradnja fabrike za preradu otpadnih voda i 82 kilometra kanalizacije na levoj obali Dunava počinje u februaru, najavio je početkom 2022. godine zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Time ćemo definitivno rešiti problem na levoj obali Dunava, to jest svi će dobiti kanalizaciju. Ono što je još važnije, sve otpadne vode će biti prerađivane i tako prerađene ići u Dunav – istakao je Vesić.

Tender za izgradnju postrojenja u Krnjači raspisala je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u novembru 2021, a prvobitni rok za ponude bio je 22. februar, međutim, produžen je do 14. marta.


2. Eko Bio Invest biorazgradive kese

Kompanija Eko Bio Invest najavila je da uskoro započinje proizvodnju inovativnog materijala od kojeg će nastajati potpuno razgradivi proizvodi koji nisu toksični i potpuno se prirodno razgrađuju, bez nanočestica koje dospevaju u zemlju ili vodu a kasnije i lanac ishrane. Reč je o materijalu koji će poslužiti kao alternativa za tanku, obično jednokratnu plastiku.

Istraživačko odeljenje je u Beogradu, dok će se u Zagrebu proizvoditi granulat koji nastaje na bazi otpada od voća i povrća.


3. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u kompleksu TENT B

Elektroprivreda Srbije planira izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u kompleksu Termoelektrane Nikola Tesla B u Ušću kod Obrenovca. Tim povodom Ministarstvu zaštite životne sredine podnet je zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ukupna površina lokacije na kojoj se planira realizacija postrojenja je 85.018 m2.

Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com)Ilustracija

4. Regionalno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Užica, Požege i Arilja

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je u septembru rani javni uvid povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta regionalnog prečišćavanja otpadnih voda na teritoriji lokalnih samouprava Požega, Užice i Arilje. Preliminarna granica plana obuhvata oko 172 km2.

Predviđeno je da komunalne otpadne vode Užica, Požege i Arilja do kompleksa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda budu dovedene zajedničkim gravitacionim cevovodom, a da se prečišćena voda ispušta u reku Skrapež.


5. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Kovin

Opština Kovin planira izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a kako se navodi u urbanističkom projektu koji je obradio Beoexpert Design BIM Engineering iz Beograda, površina obuhvata projekta iznosi 21.301,68 m2, dok predračunska vrednost objekta iznosi 475 miliona dinara bez PDV-a.

(Foto: Screenshot/Opština Kovin/UP/Beoexpert Design Beograd)

Kovin ima delimično izgrađen sistem za otpadne vode, a kanalizacija za prihvat i evakuaciju otpadnih voda izgrađena je samo u naselju Gaj.


6. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Niš

Niš je jedan od tri najveća grada u Srbiji koji nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, već se kanalizacija decenijama izliva u Nišavu. Za razliku od Beograda i Novog Sada, koji svoje otpadne vode ispuštaju u Dunav, pomenuta niška reka nema toliki protok i ozbiljno je ugrožena.

Zato će država, do kraja godine, uz pomoć sredstava iz IPA fondova, ovde započeti izgradnju najvećeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji, najavljeno je u septembru. Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević kaže da vrednost projekta dostiže 85 mil EUR a već je završena kompletna tenderska procedura oko izbora izvođača radova, projektanata i nadzora.


7. Rekonstrukcija i izgradnja prečistača vode na Makišu

Evropska banka za obnovu i razvoj najavila je u septembru, u ime JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, raspisivanje tendera za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje vode Jezero na Makišu i izgradnju sabirnih prečistača na proizvodnom pogonu Makiš.

Vrednost posla je 15,9 mil EUR, od čega 13 miliona finansira EBRD kroz zajam, a 2,9 miliona je grant WBIF-a (Investicioni okvir za Zapadni Balkan).


Predstavili smo vam investicije koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o ekologiji. Svakako pogledajte i kompletnu listu iz segmenta EKOLOGIJA.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2022. godinu iz oblasti TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE, INDUSTRIJE, POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE, TRGOVINSKIH CENTARA, SPORTA, KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE, TELEKOMUNIKACIJE I IT-a, NEKRETNINA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.