NavMenu

Ko bolje prolazi namrgođeni ili ljubazni?

Izvor: eKapija Petak, 06.01.2023. 11:19
Komentari
Podeli

(Foto: Radu Razvan/shutterstock.com)
Možda vam se čini da živimo u doba opšte nervoze, namrgođenosti i besa, ali nauka je utvrdila da ako smo ljubazni prema okolini, velika je verovatnoća da će nam biti uzvraćeno na isti način.

Naučnici sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji sproveli su dva eksperimenta u kom su volonteri pridržavali vrata na javnom mestu strancima. U prvom eksperimentu, volonteri su gledali u oči osobu kojoj su pridržavali vrata i smešili joj se. U drugom, gledali su u telefon. Očekivano, prva grupa volontera dobila je znatno više povratnih reakcija, u vidu osmeha i zahvalnosti prolaznika. I ne samo da osmeh izaziva osmeh, već i usluga rađa protivuslugu. Ovo su naučnici utvrdili kada su sproveli naknadan eksperiment u kom je volonterima ispala olovka iz ruke dok su pridržavali vrata. Ako su se pritom osmehivali, bila je znatno veća verovatnoća da će im prolaznik pomoći da podignu olovku sa poda.

Dakle, ljubaznost, osmeh i kontakt očima povećavaju šansu da će vam neznanac pomoći, a osim toga, imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje jer snižavaju stres.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.