NavMenu

Najviša stopa inflacije u poslednjih 11 godina, a cene u lancima snabdevanja u padu

Izvor: PR Petak, 18.11.2022. 10:13
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Prošle godine došlo je do ubrzanja inflacije u Evropi, a najveći uzrok tome bili su problemi u lancima snabdevanja. Usled novonastale situacije izazvane "korona krizom", globalni trgovinski putevi su se izmenili, a cene transporta dostigle rekordan nivo. Pikovi su bili toliko visoki, da je cena kontejnerskog transporta skočila i više od tri puta u poređenju sa prepandemijskom ponudom. Deo tog novog troška platili su krajnji potrošači, a građani su se posle dužeg vremena susreli sa inflacijom.

Ova godina donosi drastičan pad vozarina u pomorskom transportu, posebno u trećem kvartalu ove godine. Nebojša Đekić, direktor prodaje u kompaniji Cargo-partner, kaže da su se cene na određenim prekookeanskim rutama približile onima pre covid-a.

Nebojša Đekić, direktor prodaje u kompaniji Cargo-partner (Foto: Cargo-partner/Promo)Nebojša Đekić, direktor prodaje u kompaniji Cargo-partner
- Tamo gde su brodari tokom pandemije značajno, a po mom mišljenju i u mnogo slučajeva neopravdano podizali svoje cene, sada su prinuđeni da se u većoj meri odreknu svog profita. Sve ovo nam govori da bez obzira na okolnosti, tj. aktuelna ekonomska i politička dešavanja u svetu, ipak su ponuda i tražnja te koje na kraju definišu cenu usluga u našoj industriji. Mnogi bi nevešto zaključili da će usled inflacije i rasta cene goriva poskupeti i pomorski transport, ali usled nedostatka tereta prevoznici svoje cene dodatno spuštaju, što implicira da će im zbog niže cene, a većih troškova, biti na raspolaganju sve manja dobit - kaže Đekić.

Kako navodi Vesna Lapčić, urednica portala Sve o novcu, značajno poskupljenje transporta je prvobitno zaista uticalo na rast cena, kako sirovina tako i gotovih proizvoda.

Vesna Lapčić, urednica portala Sve o novcu (Foto: Cargo-partner/Promo)Vesna Lapčić, urednica portala Sve o novcu
- U kojoj meri će trgovci uzeti u obzir smanjenje cene kontejnerskog transporta iz Kine prilikom kalkulacije krajnjih cena zavisi i od toga koliko je značajno učešće transporta u finalnoj ceni. Ipak, i dalje će zakoni ponude i tražnje igrati najznačajniju ulogu u formiranju cene, te ne verujem da će biti smanjenja cena proizvoda za kojima postoji visoka tražnja, a manjak ponude, jer trgovci neretko u takvim okolnostima koriste priliku za ekstra zaradu. Na primer, automobilskoj industriji konstantno nedostaje određenih komponenti, novi automobili se čekaju dugo što je izazvalo pometnju i na tržištu polovnih automobila kojima je porasla cena, a onda treba očekivati i veću tražnju za delovima, jer se ti automobili češće kvare - navodi ona.

- Ipak, sadašnje prognoze, uz sve ograde zbog vrlo nepredvidive geopolitičke situacije, kažu da bi inflacija trebalo da se primiri u narednoj godini i bude jednocifrena u Srbiji, a da će se 2024. vratiti u ciljane okvire 3%, plus/minus 1,5%. Slična očekivanja kada je reč o tendencijama važe i na globalnom nivou - smatra Vesna Lapčić.


Povećana tražnja usled Kineske Nove godine

Krajem ove i početkom sledeće godine očekuje se povećana tražnja za robom iz Kine, tako da je već sada idealno vreme za nove porudžbine.

- Krajem januara očekuje nas Kineska Nova godina, pa svim klijentima skrećemo pažnju da blagovremeno planiraju svoje pošiljke. Ipak, protekli period naučio nas je još nešto - da uvek možemo očekivati neočekivano. Brodari svoje cene ne garantuju na duži vremenski period, zbog čega se i svi ograđuju od preciznih prognoza. Računica je zapravo jednostavna, ukoliko bude tereta i velike tražnje cene će rasti, ali i obrnuto - zaključuje Đekić.

Kineska Nova godina jedan je od najvećih izazova za sve firme jer ostaju bez dobavljača na dve ili čak tri nedelje. Oni iskusni svoje porudžbine kreiraju već sada i svoje poslovanje nastavljaju neometano, ali novoosnovani biznisi vrlo lako mogu prevideti ovaj zastoj u radu fabrika.

- U kompaniji Cargo-partner detaljno izučavamo ciklus poslovanja naših klijenata i u skladu sa tim predlažemo efikasna, ali i pravovremena rešenja. Upravo zbog toga je i naš ključni moto "We take it personally" - ističe Đekić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.