NavMenu

Najavljeno uspostavljanje direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore - Infrastrukturno povezivanje i energetika pitanja od posebnog značaja

Izvor: eKapija Sreda, 29.06.2022. 13:51
Komentari
Podeli
Dritan Abazović i Ana Brnabić (Foto: Vlada Crne Gore)Dritan Abazović i Ana Brnabić
Na sastanku premijerke Ane Brnabić i njenog kolege iz Crne Gore Dritana Abazovića dominantno je bilo reči o ekonomskim temama, a jedno od značajnih pitanja koje bi uskoro moglo biti rešeno jeste uspostavljanje platnog prometa između dve zemlje. Takođe, poseban akcenat stavljen je na infrastrukturno povezivanje, ali i zajedničke energetske projekte u kojima leži ogroman potencijal.

Ana Brnabić kazala je da, dok god Srbija ima dovoljno hrane, imaće je i njeni prijatelji u regionu.

- Što se hrane tiče, uvek smo bili potpuno jasni, a i danas želim da ponovim tu poruku, dok mi imamo hrane, imaće je i naši partneri u regionu. Srbija ima dovoljno hrane za sebe, izvoznik je, posebno onih osnovnih životnih namirnica kao što su ulje, pšenica, brašno, i tu neće biti nikakvih problema. Uvek ćemo se pobrinuti i da svi naši prijatelji u regionu imaju dovoljno hrane - kazala je predsednica Vlade Srbije.

- Dobili smo uveravanja da će se isporuke hrane koje su potrebne Crnoj Gori, jer smo za razliku od Srbije uvoznik hrane, dešavati bez ikakvih restrikcija, što jeste jedna olakšavajuća okolnost. Svi želimo da verujemo da će se rat na tlu Evrope završiti i da krize neće biti, ili je neće biti u nekom većem obimu, ali odgovorni pristup i jedne i druge vlade jeste da budemo spremni i za scenario koji nije toliko dobar. To znači da moramo imati određene količine hrane, ali i energenata, koji će moći da zadovolje potrebe građana, ukoliko dođe do nekih značajnijih poremećaja na jesen ili pred zimu - kazao je Abazović.

Pored zaliha hrane, na sastanku je bilo reči o temama od posebnog značaja sa obe zemlje. Jedna od njih je i pitanje platnog prometa koji između Srbije i Crne Gore ne postoji već 14 godina.

- Idemo u rešavanje uspostavljanja platnog prometa između Crne Gore i Srbije, van svake logike je da to ne funkcioniše više od decenije i da ide preko trećih, međunarodnih banaka, što donosi veće troškove i komplikacije u poslovanju. Mislim da treba da idemo ka tome da sve što možemo olakšamo građanima i privredi, bude opšteprihvaćeni princip - kazao je Abazović.

Na sastanku je bilo i reči i infrastrukturnom povezivanju dve zemlje, pri čemu su i Abazović i Brnabićeva ukazali na značaj završetka gradnje autoputa, ali i rekonstrukcije pruge do Beograd-Bar.

- Cilj je da deo autoputa koji treba da otvorimo 13. jula dobije svoj nastavak koji treba da bude prema Beogradu i Budimpešti. Isto tako, kada govorimo o modernizaciji železnice, strateški važna stvar je stvaranje koridora kako bismo naše potencijale mogli da iskoristimo na najbolji mogući način. Mi imamo neke ideje koje se tiču Luke Ba , a o kojima smo intezivno razgovarali sa ministrom finansija, da je vratimo u 100 procentno državno vlasništvo. To ne znači da ne želimo da povećamo aktivu luke, već naprotiv. Međutim, kako luka uopšte može da poveća aktivu ako su joj putevi u pozadini, bilo da govorimo o autoputu, regionalnim putevima ili železnici, u stanju u kakvom su sada - kazao je Abazović.

Premijerka Brnabić kazala je da je Srbije već počela da planira i gradi deo autoputa od Požege do Boljara, odnosno granice sa Crnom Gorom.

- To će, koliko sada vidimo po čitavoj projektno-tehničkoj dokumentaciji, biti jedna od najskupljih deonica od svih autoputeva koje gradimo, ili smo već izgardili u Srbiji. Međutim, zaista smo namerili da je završimo u najkraćem mogućem roku i da se potpuno infrastrukturno povežemo sa Crnom Gorom. Takođe, cilj nam je i da rekonstruišemo i prugu koja ide do Luke Bar i koja ima strateški značajnu funkciju i ulogu i za nas u Srbiji, a da ne pominjem koliko za Crnu Goru - kazala je Brnabić.

Još jedno važno pitanje o kojem je bilo reči na sastanku jeste energetika, a prema rečima Ane Brnabić, tu postoji ogroman potencijal za saradnju u budućnosti.

- Na postoje stvari koje možda možemo da rešimo i kratkom roku, ali postoje projekti na kojima možemo zajednički da radimo, kako bismo obezbedili našu energetsku nezavisnost i stabilnost. Možemo mnogo da učinimo u regionalnim projektima između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, postoje značajni hidropotencijali, i ukoliko se dogovorimo da ih zajedno iskoristimo, uz obavezu da sve bude u skaldu sa najboljim međunarodnim standradima za zaštitu životne sredine, mogli bismo da dobijemo značajne dodatne energetske kapacitete - kazala je Brnabić.

Na pitanje o izgradnji HE Buk Bijela, Ona je dodala da je gradnja hidroelektrane (HE) Buk-Bijela samo jedan od potencijalnih projekata i "kap u moru" svega onoga što bi se zajednički moglo uraditi. Kako je rekla, energetika je pitanje broj jedan i sve što zajedno možemo da izgradimo i dobijemo dodatnu energiju, zlata je vredno.


- Političke razmirice ne smeju stajati na putu - rekla je Brnabićeva, ističući da je regionu potrebna dodatna električna energija koja bi se tu proizvodila i međusobno delila.

- Što se brže budemo dogovorili, brže ćemo obezbediti energetsku sigurnost, ali i konkurentnije cene energije za građane i privredu - poručila je Brnabićeva.

Napomenule je i ideju koja je prvi put inicirana tokom samita Otvorenog Balkana, a reč je o uspostavljanju zajedničke energetske politike.

- Time bismi region učinili bezbednijim, održivijim i boljim za domaće i strane investitore - rekla je.

Premijer Crne Gore Abazović rekao je da se slaže sa Brnabićevom u delu koji se odnosi na energetsku krizu i balansirani sistem.

- Crna Gora ide u izgradnju novih energetskih objekata, ali je nama prioritet energija koja se dobija putem sunca i vetra. Za sada nismo deo mreže za prirodni gas, a želimo da budemo i idemo putem umrežavanja. Mislimo da je Luka Bar idealno mesto da se do nje produži južni deo gasovoda koji je stigao do Albanije - kazao je Abazović.

Iako je, kako je rekao, energetska kriza trenutno akutna, sve analize ukazuju na to da ćemo imati nedostatak energenata u kontinuitetu.

- Svi razmišljamo na isti način, da gradimo nove energetske objekte i da tako smanjujemo eventualne šokove koji bi mogli da nastupe - zakljčio je Abazović.


Robna razmena

Crna Gora i Srbija su u 2021. godini dostigli nivo robne razmene od 900 mil EUR, saopštila je Ana Brnabić.

- Samo u periodu od januara do aprila 2022. dostigli smo 307 mil EUR, što je 29% više u odnosu na isti period prošle godine. Očekujem da ćemo u ovoj godini preći niovo robne razmene od 1 mlrd EUR, što je odlično. Kada rešimo ovo pitanje platnog prometa, mislim da će to ta cifra biti i mnogo, mnogo veća - kazala je Brnabić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.