NavMenu

EcoMet Reciklaža - Od starih akumulatora stvaramo novu vrednost

Izvor: eKapija Petak, 01.07.2022. 10:10
Komentari
Podeli

Logo EcoMet (Foto: EcoMet)Logo EcoMet

Reciklažom čuvamo životnu sredinu

Jednu od najvećih promena u privredi 21. veka donose novine u poslovanju poznatom kao cirkularna ekonomija. U ovoj vrsti privređivanja glavno mesto zauzima reciklaža.

Među pionirima cirkularne ekonomije u Srbiji je kompanija EcoMet Reciklaža d.o.o. iz Loznice, čija je osnovna delatnost otkup i reciklaža starih akumulatora. Poslovanje firme posvećeno je preradi otpada kao neiskorišćenog, a dragocenog resursa u novu vrednost, sa ciljem da se ponovo vrati u proizvodni ciklus i tako očuva životna sredina.

U savremenom poslovanju sve su uočljivije manjkavosti takozvane linearne ekonomije koja se zasniva na principu "uzeti-iskoristiti-baciti". Poslednjih godina sve više se čuju zahtevi za prelazak na poslovni model cirkularne ekonomije, koji se zasniva na ponovnoj upotrebi, odnosno popravci i reciklaži iskorišćenih proizvoda - otpada.

Upravo na ovom principu racionalnog i ekološki usmerenog modela zasnovano je poslovanje privrednog društva EcoMet Reciklaža d.o.o., koje kao glavni fokus svog rada ima preradu opasnog otpada, koji bi u slučaju neadekvatnog tretmana predstavljao veliku opasnost po životnu sredinu. Kroz otkup i reciklažu odbačenih i neupotrebljivih akumulatora, a potom topljenje i rafinisanje olova iz njih, EcoMet Reciklaža d.o.o. direktno učestvuje u modelu cirkularne ekonomije i zaštite životne sredine.

Kontrolna soba pogona dezintegracije otpadnih olovnih akumulatora (Foto: EcoMet)Kontrolna soba pogona dezintegracije otpadnih olovnih akumulatora

To znači da se otpad, u ovom slučaju stari akumulatori, sakupljaju, otkupljuju i šalju u naše postrojenje za preradu, koje posluje po najvišim standardima i propisima Republike Srbije. U okviru proizvodnog kompleksa izgrađen je potpuno novi pogon za rafinaciju sirovog olova dobijenog iz reciklaže akumulatora. Koristeći savremeni reciklažni proces u postrojenjima kompanije te materije bivaju neutralisane, a zatim olovo koje se dobija u procesu reciklaže može ponovo da se upotrebi u proizvodnji. Istovremeno, ponovo se upotrebljava i natrijum sulfat, koji se dobija neutralizacijom sumporne kiseline iz akumulatora, kao i polipropilen. Glavni izlazni proizvod EcoMet Reciklaža d.o.o. je olovo visoke čistoće, kvaliteta kojim se trguje na Londonskoj berzi metala - Pb985R. Takođe, registrovani smo i za proizvodnju cinka i kalaja.

Od samog osnivanja kompanija je uspostavila saradnju sa renomiranim stručnim institucijama i proizvođačima opreme. Time je zagarantovano maksimalno poštovanje standarda i racionalizacije poslovanja. Uz sofisticirani tehnološki proces obrade otpada, implementirane su i različite inovativne tehnologije koje su u funkciji očuvanja životne sredine.

Deo linije za separaciju komponenata akumulatora (Foto: EcoMet)Deo linije za separaciju komponenata akumulatora

Svi proizvodni pogoni EcoMet Reciklaža d.o.o. opremljeni su savremenim aspiracionim, gasovodnim i filterskim sistemima za smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduh. Tehnološke procesne vode sistemom recirkulacije ponovo se koriste u samom procesu, tako da se ne ispuštaju u prirodni recipijent. Pri planiranju, izgradnji i izboru opreme EcoMet Reciklaža d.o.o. primenjuje smernice najboljih dostupnih tehnika, u skladu sa referentnim BREF dokumentima (Best available techniques Reference documents), uz istovremeno stalnu obuku i podizanje svesti zaposlenih o značaju zaštite životne sredine, bezbednosti i zaštite na radu i zaštiti od udesa.

EcoMet Reciklaža d.o.o. kao društveno odgovorno preduzeće svesno je značaja za lokalnu zajednicu i odnosa prema očuvanju životne sredine. Strogo se pridržava svih zakonskih mera njene zaštite, bezbednosti i zdravlja na radu, kako bi uvek bili ispoštovani najviši standardi u ovoj oblasti.


Redovne kontrole životne sredine

EcoMet Reciklaža d.o.o. je kompanija posvećena stalnom unapređenju integrisanog sistema menadžmenta kvaliteta i zaštiti životne sredine.

Redovno se obavlja sistemski monitoring životne sredine, kontrola proizvodnih procesa i primena odgovarajućih mera u cilju smanjenja emisije zagađujućih materija u prirodu.

EcoMet Reciklaža d.o.o. poštuje obavezu da sve aktivnosti obavlja u skladu sa odgovarajućim zakonskim, podzakonskim i drugim aktima vezanim za zaštitu životne sredine, uključujući domaće zakonodavstvo, EU direktive, međunarodne konvencije itd.

Celokupan sadržaj tematskog biltena pogledajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.