NavMenu

Srbija potpisala ugovor sa najvećom klirinškom kućom na svetu Euroclear

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 24.01.2022. 12:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wrangler/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, direktorka Centralnog registra hartija od vrednosti Ana Jovanović, direktor globalnog tržišta kapitala Euroclear-a Sudip Čaterdži i direktor operativnih poslova Euroclear-a Stefan Bernard potpisali su danas dokument kojim se definišu uslovi saradnje, u cilju uključivanja državnih hartija od vrednosti Republike Srbije u sistem Euroclear-a.

Pristupanje Euroclear sistemu je od velikog značaja za Republiku Srbiju zbog potrebe širenja baze investitora i povećanja dostupnosti državnih hartija od vrednosti krajnjim investitorima, najvećim svetskim profesionalnim institucionalnim fondovima.

U potpisanom dokumentu "Uslovi o saradnji" definišu se ciljevi i vremenski okvir za povezivanje sa sistemom Euroclear Bank, u kome će učestvovati Ministarstvo finansija, Centralni registar hartija od vrednosti, a indirektno i Narodna banka Srbije.

Dokument definiše rokove u kojima je neophodno ispuniti uslove i zadatke u cilju obezbeđivanja povezivanja sa Euroclear-om, kao i rokove za donošenje adekvatnih podzakonskih akta.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ovo veliki dan za Vladu Srbije, jer smo potpisivanjem ovog dokumenta učinili poslednji korak ka tome da Srbija postane deo porodice Euroclear-a, koji je najveća klirinška kuća na svetu, koja okuplja veliki broj najvećih i najvažnijih investitora.

Prema njegovim rečima, povezivanje sa Euroclear-om će olakšati ulaganje novih investitora u državne hartije od vrednosti emitovane u domaćoj valuti.

- Takođe, imaće pozitivan efekat na dalji razvoj tržišta novca i kapitala u našoj zemlji, i na povećanje likvidnosti sekundarnog tržišta hartija od vrednosti, a dovešće i do smanjenja troškova finansiranja. Ovim povezivanjem će se postići lakše ulaganje novih investitora, kao i potpuno novog profila investitora, u državne hartije od vrednosti i dalji razvoj domaćeg tržišta. Veća konkurencija podrazumeva manje kamatne stope za našu državu, a time i za privredu i građane - rekao je Mali, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Siniša Mali je istakao da je za Srbiju ovaj korak posebno važan s obzirom na našu strategiju emitovanja državnih hartija od vrednosti i strategiju razvoja tržišta kapitala.

- Samo da podsetim da je u decembru 2021. godine, usvojen potpuno novi, sistemski Zakon o tržištu kapitala, koji treba da doprinese stvaranju transparentnijeg i sigurnijeg tržišta kapitala. Očekujemo da Centralni registar postane učesnik Euroclear-a tokom leta i da na jesen započnemo testiranje sistema kako bi prvu aukciju državnih hartija od vrednosti, denominovanoj u domaćoj valuti, realizovali u januaru 2023. godine - kazao je Mali.

Siniša Mali je istakao da je cilj da Srbija dobije investicioni rejting tokom ove ili najkasnije početkom sledeće godine.

Direktorka Centralnog registra hartija od vrednosti Ana Jovanović rekla je da će povezivanje Centralnog registra sa Euroclear-om imati brojne pozitivne efekte koji se, pre svega, odnose na smanjenje troškova finansiranja javnog duga i stvaranja potencijala za dalji razvoj tržišta kapitala.

- Centralni registar učešćem u i-Linku Euroclear-a po prvi put vrši povezivanje sa drugim centralnim depozitarom hartija od vrednosti, čime se omogućava direktan pristup stranih investitora domaćim državnim hartijama od vrednosti, kao i saldiranje zaključenih transakacija u sistemu Euroclear-a - navela je Jovanović.

Prema njenim rečima, Zakonom o tržištu kapitala obezbeđen je pravni osnov za saldiranje državnih hartija od vrednosti u Euroclear-u, uveden koncept nominee računa, kao vrste zbirnog računa na kome Euroclear u Centralnom registru vodi hartije od vrednosti za svoje klijente i izvršeno razdvajanje funkcije registra od funkcije centralnog depozitara.

- Novi integralni informacioni sistem Centralnog registra obezbediće potrebnu tehničku infrastrukturu, a povezivanje na SWIFT, komunikacione uslove po najvišim međunarodnim standardima. Tehničke i komunikacione uslove za povezivanje sa Euroclear-om, Centralni registar će obezbediti do juna ove godine -naglasila je Jovanović.

Direktor globalnog tržišta kapitala Euroclear-a Sudip Čaterdži izrazio je zadovoljstvo što se kreće u sledeću fazu saradnje sa Ministarstvom finansija.

- Izuzetno smo zadovoljni što krećemo u sledeću fazu saradnje sa Ministarstvom finansija Republike Srbije ka našem zajedničkom cilju da učinimo srpsko tržište hartija od vrednosti dostupnim na Euroclear platformi. Kroz ovu saradnju donosimo međunarodne standarde i elastičnost srpskom tržištu kapitala, što će nam omogućiti da stvorimo veću likvidnost, efikasniju troškovnu politiku i privučemo međunarodne investicije - naglasio je Čaterdži.

Euroclear Bank je istaknuti provajder post-trgovinskih transakcija, koji olakšava saldiranje transakcija domaćih i međunarodnih hartija od vrednosti i čuva bezbednost preduzetih investicija, povezuje više od 2.000 tržišnih učesnika širom sveta i omogućava bezbedno i efikasno sprovođenje transakcija hartijama od vrednosti. Takođe, pomaže u procesima upravljanja rizikom i izloženošću koja proizilazi iz preduzetih transakcija.

Euroclear Bank spada među kompanije sa najvišim kreditnim rejtingom na finansijskom tržištu duže od decenije. Takođe, podstiče razvoj otvorenog i efikasnog tržišta, gde je veliki broj i povezanost tržišnih učesnika konkurentska prednost.

Klijenti potiču iz više od 90 zemalja širom sveta, dok se transakcije saldiranja sprovode u više od 50 valuta, što dovoljno govori o razgranatosti poslovne mreže. Korisnici usluga Euroclear-a su brojni, počev od brokersko-dilerskih društava, centralnih banaka, poslovnih i investicionih banaka, investicionih menadžera, do širokog spektra emitenata hartija od vrednosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.