NavMenu

U projekat Beogradski dijametri budžetom već naredne godine planirano ulaganje od 1,3 mlrd EUR! - Gradska železnica razvijaće se uz pomoć Rusije

Izvor: eKapija Sreda, 08.12.2021. 12:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vivvi Smak/shutterstock)Ilustracija
Zakonom o budžetu za 2022. godinu predviđeni su prihodi od 1.516,8 milijardi dinara i rashodi od 1.717 milijardi dinara, tako da će budžetski deficit iznositi 200,2 milijarde dinara, odnosno 3% bruto domaćeg proizvoda (BDP). Budžetom za narednu godinu je predviđeno i da Republika Srbija može odobriti projektne i programske zajmove do iznosa od 2,5 biliona dinara (2.480.349.462.529 dinara).

Jedan od zajmova predviđen je i kod Vlade Ruske Federacije i to za razvoj sistema gradske železnice, odnosno projekat Beogradski dijametri, za šta je u budžetu za narednu godinu planirano ogromnih 1,3 mlrd EUR (153.400.000.000 dinara).

O projektu Beogradski dijametri, inače, bilo je reči na prvom sastanku srpsko-ruskog naučnog i tehnološkog saveta za implementaciju projekta, koji je održan u maju ove godine, kada je najavljeno da će se gradska železnica u prestonici razvijati uz pomoć Rusije.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je tada da ovaj projekat zaslužuje da ima podršku Ruske Federacije.

- Projekat je nastao u razgovorima potpredsednika Ruske Federacije Jurija Borisova sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić u okviru međuvladinih komiteta za saradnju između Rusije i Srbije. Što se ambasade tiče, uvek možete računati na našu podršku tokom realizacije i implementacije ovog projekta. On se potpuno uklapa u plan razvoja Beograda, saobraćaja, a veliko je dostignuće i to što ima privredni i ekonomski značaj, kao i izraženu humanitarnu, ljudsku dimenziju - rekao je Bocan-Harčenko.

Na poziv ruske kompanije Sinara Transport Machines – STM delegacija JKP Beogradski metro i voz posetila je u junu ove godine pogone kompanije u Jekaterinburgu, gde je diskutovano o daljoj saradnji na projektu Beogradski dijametri.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.