NavMenu

Dodeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane u Nevesinju - Projekat vredan više od 100 mil KM

Izvor: eKapija Subota, 04.12.2021. 15:29
Komentari
Podeli
Nevesinje (Foto: opstinanevesinje.rs.ba)Nevesinje
Izgradnja solarne elektrane je veoma značajna za Nevesinje, izjavio je načelnik opštine Milenko Avdalović.

Avdalović je izrazio zahvalnost srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i svima koji su učinili da Nevesinje dobije ovako značajne energetske projekte.

- Vlada Srpske je 2. decembra dala koncesiju za solarnu elektranu od 60 megavata pored magistralnog puta Nevesinje - Gacko. Dodik je tokom razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pomenuo ovu značajnu investiciju za Nevesinje. Nevesinje posljednjih godina, zahvaljujući energetskom sektoru i ulaganjima u energetiku ima veliku šansu da pređe u red razvijenih opština - rekao je Avdalović, prenosi Radio Nevesinje.

Avdalović smatra da je Nevesinje izabrano za ovaj projekat zato što ima dobre uslove.

- Hercegovina ima veliki broj sunčanih dana, a sistem hlađenja i grijanja solarnih panela je jako dobar u Nevesinju - precizirao je Avdalović.

Podsjećamo, preduzeće Etmax iz Banjaluke tražilo je od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korištenje solarne fotonaponske elektrane Nevesinje. Riječ je o postrojenju vrijednom 104,3 mil KM, maksimalne instalisane snage 60 megavata sa godišnjom proizvodnjom od 84 gigavat časa.

Inače, investitor će za ovaj projekat biti u obavezi da uplati jednokratnu koncesionu naknadu od od 521.808 KM te 0,0055 KM za svaki proizvedeni kilovat električne energije.

Firma Etmax je već duže vrijeme zastupljena na području Hercegovine gdje su izgradili na desetine, uglavnom malih solarnih elektrana.

U prošloj godini su prijavili prihode od 7,3 mil KM i dobit od 1,16 mil KM ostvaru sa 26 zaposlenih.

- Novac za finansiranje projekta ćemo obezbijediti preko kredita, a sa nama će u poslu biti još nekoliko partnera - kazao je ranije za medije Siniša Maksimović, direktor i osnivač preduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.