NavMenu

"Rampa" za izbegavanje putarine - 72 kamere prikupljaće podatke o vozilima na 36 punktova od Beograda do Šida, Čačka i Subotice

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.12.2021. 13:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Putevi Srbije raspisali su javnu nabavku sistema za kontrolu korišćenja autoputa pod naplatom na deonicama Beograd-Subotica, Beograd-Šid i Beograd-Čačak.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da će novi sistem poboljšati kontrolu i nadzor kretanja vozila na autoputu u cilju identifikacije odbega vozila (vozila koja izbegavaju da plate nadoknadu za korišćenje autoputa izlazeći na tzv. "divljim izlazima").

Takođe će se, dodaje se, smanjiti redovi i čekanja i sprečiti i sankcionisati vozila koja imaju veća osovinska opterećenja od dozvoljenih, a biće omogućeno i blagovremeno obaveštavanje korisnika autoputa o saobraćajnom stanju na naplatnim stanicama ili nekim deonicama autoputa. Ovom javnom nabavkom predviđeno je uvođenje novog sistema na ovim deonicama koji će prikupljati podataka o kretanju vozila na autoputu pomoću kamera postavljenim ispred svake od naplatnih stanica, meriti opterećenja vozila na pojedinim mestima i informisati vozače radio putem i pomoću promenljive saobraćajne signalizacije.

Sistem podrazumeva montiranje po dva portala (iz svakog pravca po jedan) ispred čeonih naplatnih stanica i ispred petlji na kojima se nalaze naplatne stanice, na kojima se instaliraju kamere za snimanje vozila sa ugrađenim softverom za prepoznavanje registarskih oznaka.

Na autoputu Beograd-Subotica reč je o naplatnim stanicama Inđija, Beška, Kovilj, Novi Sad, Zmajevo, Vrbas , Bačka Topola i Žednik.

Na deonici Beograd-Šid kamere će biti instalirane na naplatnim stanicama Pećinci, Ruma, Sremska Mitrovica, Kuzmin i Adaševci – Morović, a na deonici Beograd – Čačak na stanicama Ub, Lajkovac, Ljig, Takovo i Preljina. Ukupno će biti instalirano 36 portala i 72 kamere.

Kamere će obzbediti podatke kao što su identifikacija vozila koja prevoze opasni teret sa podatkom o vrsti opasnog tereta, država porekla vozila, klasa, marka i model vozila, kao i njegova boja.

- Do podataka o državi porekla vozila i indentifikaciji vozila koja prevoze opasan teret dolazi se dodatnim analizama registarskih oznaka vozila i oznaka opasnog tereta (metode optičkog prepoznavanja karaktera) i moguće ih je izvršiti na osnovnim verzijama kamera za snimanje vozila. Određivanje podataka o klasi, marki, modelu i boji vozila zahteva dodatne obrade slike vozila koje zahtevaju i unapređeni model kamere koji omogućava ugradnju ovog tzv. Advanced software-a – objašnjava se u tenderu i dodaje da se ovim konkursom predviđa snabavka četiri kamere sa mogućnošću ugradnje Advanced software.


Sistem će omogućiti i prikupljanje i obradu podataka sa svih video kamera u cilju izračunavanja prosečne brzine kretanja svakog vozila na svakoj od deonica autoputa između dva portala i identifikaciju prekršilaca koji se kreću većom prosečnom brzinom od dozvoljene, kao i obaveštavanje vozača o stanju na naplatnim stanicama i na autoputu putem promenljive signalizacije i RDS-TMC radio sistema, i uvid u stanje saobraćaja na naplatnim stanicama i obližnjim petljama na autoputu.

Napominje se da je ovim konkursom obuhvaćen samo sistem video nadzora , dok će sistem za merenje ukupnog i osovinskog opterećenja vozila u pokretu biti nabavljen kroz poseban konkurs.

Vrednost posla je 260 miliona dinara, a tender je otvoren do 29. decembra. Detaljnije OVDE.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.