NavMenu

ACORN - Sistem koji koristi tačno onoliko betona koliko je potrebno za izgradnju

Izvor: gradjevinarstvo.rs Utorak, 30.11.2021. 12:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alison Hancock/shutterstock.com)Ilustracija
Tokom procesa stvaranja betona emituju se gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte i povećavaju CO2. Beton se najviše koristi u građevinskoj industriji za izgradnju zgrada, pa su zbog toga neophodne promene koje se odnose na smanjenje njegove upotrebe, ali i eliminisanje otpada koji nastaje njegovom proizvodnjom i korišćenjem. Ovom tematikom pozabavili su se istraživači sa univerziteta Bath, Cambridge i Dundee.

Fokus projekta "Automatizacija betonske konstrukcije" (skraćeno na eng. ACORN) bio je na digitanom dizajnu i automatizovanim proizvodnim metodama koje se mogu koristiti za stvaranje betonskih podnih sistema uz smanjenje emisije ugljen-dioksida. Za postizanje željenih ciljeva, korišćen je segmentirani tanki podni sistem koji se može napraviti uz pomoć tehnika robotike i doneti na mesto izgradnje. Sistem je projektovan da bude prenosiv, ali i da može da se demontira i ponovo upotrebi na kraju svog prvog životnog veka. Ovim bi se obezbedila kružna ekonomija.

Shodno ovome istraživački tim sa Kembridža, na čelu sa doktorom Johnom Orrom, preduzeo je korake ka realizaciji demonstriranja spomenutog sistema u obimu konstrukcije 4,5m x 4,5m. Izrada segmentirane betonske "školjke" zahteala je od tima da projektuje i proizvede potpuno novi betonski kalup za višekratnu upotrebu i rekonfiguraciju koji je kompatibilan s robotskim sistemom za prskanje.

Ujedinjenim snagama istraživača sa Odeljenja za inženjering i tima ACORN-a razvijeno je modularno rešenje pod nazivom "pin-bed". Ovo rešenje koristi niz kompjuterski kontrolisanih klipova - aktuatora koji se pomeraju vertikalno kako bi podržali i promenili oblik fleksibilnoj oplati od kompozitnih traka i membrana od tkanine i stvorili kalup za beton.

Zahvaljujući ovom kalupu, mogu se izliti betonski segmenti "školjke" - isti i različiti, i to samo sa jednim kalupom. Ovaj sistem omogućava prilagođavanje u većem obimu i značajno smanjuje otpad i stvaranje ugljenika jer se koriste oplate za stvaranje složenijih zakrivljenih konstrukcija.

Odeljenje za inženjering iskoristio je inspiraciju iz projekta razvijenog za Whittle Laboratory, tako što su prilagodili već isprobano i testirano rešenje. Ova saradnja je bila od koristi viziji ACORN-a u smislu troškova, vremenskih rokova, truda i tehničkog rizika. Sistem koji je napravljen ima potencijal da drastično smanji količinu betona koji se koristi za izgradnju zgrada i omogućava kružnu ekonomiju. ACORN se nada da će ovim projektom podstaći na prihvatanje nove kulture u građevinskoj industriji, a to je da se koristi onoliko materijala koliko je dovoljno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.