NavMenu

Kopač: Srbija nema kadar za gradnju nuklearke

Izvor: Tanjug Utorak, 30.11.2021. 10:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija trenutno nema dovoljno stručan kadar za izgradnju nuklearke, izjavio je odlazeći direktor Sekreterijata Energetske zajednice Janez Kopač.

- To u staroj Jugoslaviji nije bio slučaj - dodao je.

Kopač je ocenio da je to kompleksan projekat, čija bi realizacija trajala mnogo godina i iziskivala dosta sredstava.

On smatra da Srbija ima više potencijala za male modularne reaktore, ali da ta tehnologija nije dovoljno razvijena ni u Rusiji, ni u drugim naprednim zemljama.

Kopač je u intervjuu za list Politika ocenio i da nijedan kupac ruskog gasa u ovom momentu nema povoljniju cenu od Srbije, i naveo da je to dokaz da gas nije samo ekonomsko pitanje, već je i stvar politike.

On je istakao da je cena od 270 USD za 1.000 kubika gasa neverovatno povoljna u uslovima kada vlada svetska energetska kriza.

- Vervatno nijedan kupac gasa iz Rusije u ovom momentu nema povoljniju cenu, koja je daleko ispod tržišne. To govori da gas iz Rusije nije samo ekonomsko, nego i političko blago sa svim onim što nosi sa sobom, jer nema besplatnog ručka, kako se u poslu kaže - rekao je Kopač.

Cena ovog energenta ostaće za našu zemlju nepromenjena do aprila, kako je dogovoreno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a Kopač kaže da bi do tada cena gasa na globalnom tržištu trebalo da padne.


Dodao je da je nemoguće predvideti kako će se za šest meseci cena gasa na tržištu odraziti na Srbiju i kakve će uslove naša zemlja tada dobiti.

Kada je reč o "Turskom toku" kojim bi se prodavao i neki drugi gas, a ne ruski, Kopač smatra da bi pristup treće strane do "Turskog toka" bio povoljan za Srbiju.

- U ovom momentu sigurno niko od njih nema jeftiniji gas, ali gasni biznis je trka na duge staze i pokazalo se da i "Gasprom" funkcioniše drugačije u uslovima konkurencije - objasnio je on.

Kopač je podsetio da sa 30. novembrom njemu ističe mandat na čelu Energetske zajednice, ali da još ne zna gde će nastaviti karijeru.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.